Документи з підпільних друкарень націоналістів показали українцям. Досі вони були заборонені, адже там міститься інформація про збройну боротьбу Організації українських націоналістів, видані вони були в підпільних друкарнях повстанців і за кордоном. З сьогоднішнього дня документи можна побачити на виставці в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів завідувач сектору новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею Володимир Пукач.

"Виставка присвячена 90-річчю ОУН, яка була створена 3 лютого 1929 року у Відні і де задекларовано націоналістичний напрям в українському патріотичному русі. Вперше ми представляємо досить цікаві документи з фондів нашого музею, матеріали, які в різний час були знайдені на території Тернопільської області. Ці документи друкувалися переважно в другій половині 40-х років у підпільних друкарнях ОУН-УПА", - сказав Пукач.

Знавець історії каже, що в експозиції можна побачити і особливо цікавий, перш за все, для істориків документ - "Вісті з Тернопільщини", інформаційний бюлетень, датований листопадом 1948 року. Мова йде про маловідомі факти збройної боротьби загонів ОУН-УПА на території Тернопільського краю.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

До експонатів виставки відносяться і оригінали карикатурних листівок, надрукованих з підпільниками ОУН. Тут і карикатура на Сталіна, який грабує Україну, і на Нквдистів, які знущаються над українськими патріотами.

У експозиції присутні й інші оригінали: бофони 40-х років. Вони видавалися людям, які допомагали збройному підпіллю ОУН-УПА (бофон - односторонні (рідше двосторонні грошові документи (квитанції) з національною символікою і символікою ОУНР і УПА і відповідними написами (або тільки з символікою без написів), з фіксованими номіналами або без номіналів).

Також представлені збірники, журнали, фотодокументи, що розповідають про шляхи становлення та боротьби Організації Українських Націоналістів за незалежну Українську державу.

Нагадаємо, група археологів провела масштабні розкопки в центрі Любляни, столиці Словенії. Цікаві відкриття не змусили себе чекати.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у пісках Чорного континенту знайшли прадавнє загублене місто: "заповнює білі плями в нашій історії".

Також "Знай.uа" писав, у стародавній римській гробниці в Йорданії археологи виявили справжній найстаріший комікс в світі. Він у деталях розповідає про повсякденне життя міста Капитолиада тисячі років тому.