В Україні є такі правила, що лікар не може призначати пацієнту ліки з конкретною назвою. Відомо, що в рецепті необхідно написати лише назва діючої речовини на латині. А в свою чергу в аптеці пацієнту повинні надати список ліків на вибір. Про це чітко говориться в "Правила виписування рецептів на ліки і вироби медичного призначення".

Експерти детально розібралися, як в Україні лікар повинен виписувати рецепт на ліки, пише "Сегодня".

прийом у лікаря
прийом у лікаря

На спеціальному бланку і на латині

У ліках головне – діюча речовина. Це те, що лікує хворобу. Всі інші складові, які містить препарат, створюють потрібну форму, надають йому колір, смак, т. д. Саме назва діючої речовини, а не торговельну марку лікар повинен вказувати в рецепті.

Популярні новини зараз
Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло "Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

Лікар
Лікар

"Діє спеціальний наказ Моз № 360 від 2005 року, яким затверджено правила виписування рецептів. Згідно йому рецепти повинні бути виписані на бланку встановленого зразка, містити підпис лікаря та печатка закладу охорони здоров'я (а також, при наявності, печатка лікаря). Враховуючи, що лікар виписує речовина латинською мовою, мова не може йти про торгову марку. Зазначення торгової марки препарату можна розглядати як особисту рекомендацію лікаря", – пояснює Діна Дрижакова, директор юридичної компанії "Прима лідер груп".

Таке правило стосується рецептурних препаратів і ліків, які виготовляються в аптеці для конкретного пацієнта. Також рецепт потрібен для ліків, яке зазвичай можна купити без рецепта, якщо воно надається безкоштовно або на пільгових умовах.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що лікарі з Королівського коледжу Лондона стверджують, що в ході досліджень були виявлені лікувальні властивості чорниці. З'ясувалося, що ягода містить фітохімікати, які позитивно впливають на здороьве і тривалість життя людини.

Нагадаємо, МОЗ під керівництвом Супрун не в змозі зупинити епідемію кору.

Як повідомляв Знай.uа безвіз не працює, українці не можуть виїхати за кордон: подробиці масових відмов.

Знай.uа писав, експерти вийшли на головних винуватців безсоння: ховаються в ДНК.

Дивіться відео по темі: