В Україні з 1 березня 2019 року знову підвищаться пенсії. На цей раз обіцяють підвищити їх на п'ятнадцять — двадцять відсотків. Більш того, починаючи з цього року планується щорічне перерахування. Однак це може призвести до підвищення податків або цін.

Такого висновку дійшла експерт з питань пенсійного забезпечення Галина Третьякова, пише Ukr.Media.

Вона вважає, що швидкий та незапланований перехід на накопичувальну систему пенсій призведе до збоїв виплат пенсій громадянам, які забезпечуються виплатами в рамках солідарної системи. Тобто, може статися так, що деякі пенсіонери взагалі не отримають пенсій.

Галина Третьякова

"Якщо переходимо на накопичувальну пенсійну систему, то що робимо з тими, хто на солідарній? У цій тезі закопано багато собак. Яких людей підключаємо до нової системи? 20-річних? 35-річних? 55-річних? Найманих працівників або суб'єктів підприємницької діяльності? Система обов'язкова чи добровільна? Внески централізовані чи ні? Є фонд гарантування?", - розповіла Третьякова.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Експерт зауважила, що перерахунок пенсії накладе суттєве навантаження на Пенсійний фонд і Держказначейство.

"Рахунки пенсіонерів в державних банках можуть бути націоналізовані. Тому треба систему накопичення пенсій робити повністю приватною, щоб зберегти для українців у власності хоч якісь накопичення", - зазначила експерт.

пенсії в Україні
пенсії в Україні

У грудні 2018 року МВФ порекомендував Україні утриматися від планів запуску накопичувальної системи пенсій у 2019 році, оскільки реформа призведе не тільки до зниження надходжень в Пенсійний фонд, але й створить дірку в держбюджеті-2019. Для звичайних українців таке нововведення може обернутися значним підвищенням цін або податків.

"Хто буде наповнювати додатково до фонду 10% зарплати для збільшення пенсій? Це сто двадцять мільярдів гривень... Якщо це споживчий податок, то це потягне за собою і підвищення цін на продовольство. І його сплатять ті ж пенсіонери", - підкреслила Третьякова.

Нагадаємо, що підвищення пенсій у березні торкнеться далеко не всіх: українцям озвучили нові правила.

Як повідомляв портал "Знай.uа", міністр-дієтолог різко пригрозив українцям: більше не побачите соціальних виплат.

Раніше "Знай.uа" повідомляв, що українців звільнили від боргів за комуналку: кому пощастило.