Кабінет міністрів схвалив нову програму надання житла в лізинг поліцейським та рятувальникам. Для цих категорій громадян діятимуть пільгові умови – частину вартості квартири оплатить держава. Хто ще може вигідно придбати житло та в чому певаги квартири у лізнг в порівнянні з кредитами.

ДЛЯ ЗАХИСНИКІВ

Відповідно до постанови уряду від грудня 2018 р, співробітники МВС і ДСНС можуть отримати житло на умовах фінансового лізингу. Ситуація із забезпеченням житлом у відомствах досить складна. За підрахунками спеціалістів, кожен українець, хто зараз перебуває у квартирній черзі, зможе отримати свої квадратні метри лише через 50-80 років. Лізингова програма повинна вирішити це питання. Її термін складе від 2 до 20 років, а держава компенсує 30-40% лізингових платежів (в залежності від стажу співробітника і складу родини), а також 100% витрат з обслуговування договору-лізингу.

новобудова

ДЛЯ ВСІХ

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Взяти квартиру в лізинг в Україні можуть не тільки правоохоронці і рятувальники, ця програма діє для всіх юридичних та фізичних осібю. Однак для них пільги не передбачені.

ЯК ЦЕ ПРАЦЮЄ?

Лізинг – це той же самий кредит, тільки посередником у процедурі покупки виступає не банк, а компанія-лізингодавець. Людина вибирає потрібну їй нерухомість, звертається в лізингову компанію. Після оформлення договору, куплене житло передається клієнту в довгострокову оренду з обумовленим графіком платежів.

Щоб оформити договір, потрібно лише три документи: паспорт громадянина України, ІПН і довідка про доходи за останній рік. Поки угода діє, власником нерухомості є лізингодавець. Однак у клієнта є право прописати в квартиру своїх родичів і проводити в ній ремонтні роботи.

квартира

Лізинговий платіж складається з двох частин: орендної плати та винагороди лізингодавця.

КРАЩЕ ЗА КРЕДИТ

У лізинг нерухомість можуть придбати люди, які мають частково неофіційний дохід або погану кредитну історію (але не є банкрутами), тобто ті, кому точно не дадуть великий кредит. Та й умови у лізингодавців більш лояльні, ніж у банків. Наприклад, клієнт не платить податок на майно, також непотрібна застава та поручителі.

гроші

ЛОЖКА ДЬОГТЮ

Утім, привабливі умови лізингу мають і зворотний бік.

Якщо орендодавці порушують умови договору, не дотримуються умов платежів, квартиру може легко втратити, оскільки власником квартири все ж виступає компанія. У випадку з банківським кредитом на житло спочатку накладають арешт і тільки в крайньому випадку можуть відібрати квартиру через суд. До того ж, квартиру, взяту в лізинг, не можна здавати в оренду.

Також ніхто не застрахований від того, що квартиру власник може внести під заставу в банку, навіть, якщо вам виплачувати за квартиру залишився рік.

Нагадаємо, експерти підрахували, скільки та як довго українцям з середніми доходами потрібно відкладати на нову квартиру.

Як повідомляв портал Знай.ua, стало відомо, де в Україні продаються найдешевші квартири в новобудовах.

Також Знай.ua писав про те, що українцям, які планують придбати квартиру в лізинг, розповіли про нюанси та головні ризики.

Дивіться: Найдешевше житло в Україні. Скільки потрібно віддатиза квадратні метри