Частина українців, які отримують субсидії, не оплачує комунальні послуги вчасно. На своїй сторінці в Facebook голова асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг Андрій Герус розповів про перші результати монетизації субсидій.

За його словами, в Київводоканалу рівень оплати від таких "монетизованих" субсидиантив становив лише 62%. У Київтеплоенерго - лише 73%. З цих цифр випливає, що не всі платять за комунальні послуги вчасно.

Субсидії в Україні
Субсидії в Україні

"У цілому по Україні в водоканалів рівень платежів від субсидіантів склав від 60% до 70%. Швидше за все, подібна ситуація по інших житлово-комунальних послуг, крім електроенергії, де рівень платежів зазвичай вищий", - пише Андрій Герус.

Експерт зазначив, що субсидії отримують найбідніші люди, тому вони зберігають гроші на власні потреби.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Субсидії 2018 в Україні
Субсидії 2018 в Україні

"Ці гроші витрачено на інші потреби. Отже, наші податки, які ми платили, щоб підтримати бідні верстви населення, не були витрачені відповідно до задекларованих цілей. Але газ, тепло, електроенергія були спожиті", - констатує експерт.

За його словами, щоб покрити такі неоплачені витрати, є 2 варіанти. Або економити на якості для всіх споживачів, або компенсувати з бюджету.

Субсидії 2018 в Україні
Субсидії 2018 в Україні

"У цілому рівень боргів за ЖКП на кінець лютого склав рекордні 69500000000 грн. Немає сумніву, що до кінця березня ми знову побачимо різкий приріст боргів. Звичайно, так проводити монетизацію в таких умовах було неправильно", - зазначає він.

Нагадаємо, у квітні українцям доведеться заплатить податки раніше, ніж зазвичай.

Раніше Знай.uа повідомляв, з 1 травня 2019 року в Україні набуде чинності нова реформа у сфері ЖКГ, запрацює закон про комерційний облік комунальних послуг і новий базовий закон про житлово-комунальне господарство.

Також Знай.uа писав, зарплати українців за три роки зросли більш, ніж удвічі. Середня заробітна плата з грудня 2015 року по грудень 2018 року зросла на 170 доларів, і становить 380 доларів (в еквіваленті).