Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів

Цю дату встановили в пам'ять про повстання в'язнів у Бухенвальді, яке сталося в 1945 році. Під час Другої світової війни через табори смерті пройшло більше ніж 20 млн. осіб з 30 країн світу. 12 млн. з них не дожили до визволення, серед яких приблизно 2 млн. дітей. Тільки в одному Бухенвальді знищили 56 тис. людей 18-ти національностей.

У 1945 році теж 11 квітня в'язні Бухенвальду підняли повстання і вийшли на свободу. Під час Нюрнберзького процесу таке заключення в неволю і використання їх праці було визнано не тільки військовим злочином, але й злочином проти людства.

У багатьох країнах у цей день проводяться пам'ятні заходи, зустрічаються колишні в'язні, поминають загиблих, покладають квіти до їх могил та місць поховання жертв фашизму.

День Хуана Сантамарія в Коста-Ріці

Це історичне свято, яке відзначають на честь війни 1856 року проти американських флібустьєрів. Зазвичай його відзначають в школах і коледжах, проводять різні урочисті заходи, вносять прапор, співають гімни, декламують вірші. Младшокласники готують інсценування подвигу Хуана, того моменту, як він з запаленим факелом підпалив будинок, в якому ховалися вороги і сам помер з честю і гідністю. Хуана Сантамарію вважають національним героєм, а день відзначають в день його смерті.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Православні свята:

  • Седмиця 5-та Великого посту. Четверток Великого канону.
  • Священномучеників Марка, єпископа Арефусійського,
  • Кирила, диякона, і багатьох інших.
  • Святителя Євстафія сповідника, єпископа Віфінійського.
  • Триває Великий піст.

Берещеньє

У цей день на Русі вшановували саме улюблене в народі дерево — березу. Її називали деревом життя, здоров'я та світла. Було дуже багато різних повір'їв, наприклад, якщо хворіла дитина, то її легенько били березовим прутиком, і хворість йшла. Береза захищає оселю від блискавок, якщо її гілочку увіткнути в дах.

Народні прикмети на 11 квітня

Також березу завжди використовували в лазні. До цього дерева так шанобливо ставилися через християнську історію, коли Богородиця з немовлям Ісусом ховалися під березою від негоди.

Сьогодні також виходили в березовий гай, щоб послухати дерева – можна вже збирати сік чи ні. З березового соку варили збитень, а свіжим поїли хворих, щоб очистити кров і вигнати хворобу шлунка.

Іменини в цей день

Іван, Ісаакій, Кирило, Корнилій, Марк, Михайло, Філіп

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що синоптики налякали українців несподіваним прогнозом. Вони заявили про те, що в квітні жителів нашої країни чекає приємна і тепла погода, але все кардинально зміниться з приходом останнього місяця весни.

Як повідомляв портал "Знай.uа": відомо, що піст на Страсному тижні найсуворіший. У той же час існують деякі правила, які стосуються не тільки їжі, але також і внутрішнього стану людини.

Також "Знай.uа" писав, що Великий піст завершується святкуванням Великодня – одного з найулюбленіших свят християн. Українцям розповіли, скільки вихідних вони отримають в цьому році.