Цей рік може стати для українців останнім, коли програма субсидій буде працювати у звичному вигляді.

Інформацію про поетапне запровадження монетизації повідомив Кабінет Міністрів.

"Українці з субсидіями отримують платіжки, в яких уже вказана сума до оплати з урахуванням "комунальної знижки". При цьому до цього року постачальники комунальних послуг отримували компенсацію за субсидії газом, а не грошима. І тільки в 2018-му держава запровадила монетизацію на рівні підприємств. Тобто тепер постачальники отримують гроші", - повідомляється в матеріалі.

Решту українців теж чекає ця новинка. Субсидії тепер будуть виплачуватись грошима, а в платіжках стануть вказувати "повну" суму. Отримані фінанси можна буде використовувати при розрахунку за комунальні послуги.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Відомо, що першими другий етап монетизації торкнеться об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Мова йде не про всі комунальні послуги, а тільки про платежі за утримання будинку та прибудинкової території, вивезення сміття (внески, які сплачуються в ОСББ).

"Якщо кошти не надійшли вчасно, ОСББ формують рахунки з повними сумами для одержувачів субсидій і вказують, що є борг держави по субсидії. Якщо половина — тоді і конкретний субсидиант отримує половину відшкодування, знаючи, що інше він повинен заплатити сам і що держава заборгувала йому ще 50%. Це вже зміна парадигми відносин — і для одержувачів субсидій, і для органів праці й соціального захисту", — повідомляє Тетяна Бойко, координатор житлових програм "Опори".

Для тих, хто створив ОСББ в якості пілотного проекту, є можливість заробити повноцінну монетизацію всіх субсидій. Гроші вони будуть отримувати на картки. Причому готується не один варіант - платити через "Укрпошту", відкрити спеціальні карти в одному з державних банків, перераховувати гроші вже на відкриті рахунки (пенсійний тощо). Інші українці з субсидіями отримають "комунальну знижку" грошима лише в січні 2019-го.

Крім того, зростання отримувачів субсидії зумовило підвищення тарифів на ЖКП наприкінці 2018 – на початку 2019 року. Кількість домогосподарств, які звернулися за субсидіями, у травні порівняно з квітнем помітно зросла, адже почався процес перепризначення субсидій на новий календарний рік.

Нагадаємо, у Зеленського представили свою команду та розповіли, хто та за що відповідатиме.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Нафтогазі повідомили про подорожчання газу у червні. А от у липні ціни знову збираються знизити.

Також Знай.ua писав про те, що у Зеленського розповіли, коли в Україні може змінитися ситуація з тарифами.