Міжнародний день сніжного барса

У 2013 році в Бішкеку відбувся Всесвітній форум по збереженню сніжного барса. Сталося це в жовтні, тому день і відзначають 23 жовтня. Також сніжного барса називають ірбіс, і він занесений в Червону книгу.

Через рідкісне забарвлення він став ціллю браконьєрів. Хоча також на його зникнення вплинуло і розширення пасовищ. У 2013 році прийняли програму по збереженню цієї тварини і оформили у вигляді Бішкекської декларації.

День обізнаності про синдром Кабукі

Багато знають про грип, пневмонію, адже стикалися з ними в житті. Але про рідкісні захворювання знають не всі, а вони забирають тисячі життів. Синдром Кабукі – теж рідкісне захворювання. Іноді його ще називають синдром гриму Кабукі, тому що за зовнішніми ознаками обличчя хворого схоже на вираз загримованого актора японського театру Кабукі.

Проведення цього дня ініціювала Міжрегіональна Асоціація дітей-інвалідів і батьків «Синдром Кабукі». Батьки, які вже мають досвід догляду за дітьми з цим захворюванням на своїх сторінках у соціальних мережах допомагають іншим, хто теж зіткнувся з цією проблемою. Організація допомагає сім'ям подолати соціальну ізоляцію, обмінюватися досвідом і розповідають більше про захворювання.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

День пам'яті угорського повстання 1956 року

Це національне свято вшанування пам'яті повсталого угорського народу проти комуністичного уряду. У 1956 році населення Угорської народної республіки було вкрай незадоволене політичними репресіями та поганою економічною політикою керівництва країни. Масова демонстрація була організована 23 жовтня студентами Будапештського політеху. У ній взяли участь більше 200 тисяч чоловік.

Люди хотіли, щоб вивели радянські війська з країни, створили новий уряд, прем'єр-міністром якого, щоб став Імре Надзі, суду над Матяшем Ракоші і його соратниками, офіційного прожиткового мінімуму, демократичних виборів.

На наступний день Імре Назді став прем'єром, а 1 листопада оголосив про вихід з Варшавського договору і проголосив нейтралітет Угорщини. Тому 4 листопада увійшли радянські війська, революцію придушили сильним кровопролиттям. Імре Надзі і сотні учасників повстання стратили і відправили до в'язниці, інші емігрували з країни.

Тому 23 жовтня проходять багато мітингів та святкові демонстрації, покладають квіти до пам'ятних місць, проводять поминальні служби у храмах.

Православні свята:

  • Преподобного Амвросія, Оптинського старця і всієї Русі чудотворця.
  • Собор Волинських святих.
  • Мучеників Євлампія та мучениці Євлампії.
  • Ікони Божої Матері "Предвозвістительниця".
  • Пісний день.

Євлампій Зимовказник

У цей день вшановують двох святих — брата і сестру Євлампія і Євлампію, що жили за часів імператора Максиміліана, гонителя християн. Наші пращури спостерігали за погодою. Роги місяця покажуть бік, звідки подме вітер. Якщо ж вони спрямовані на північ, то буде сувора і швидка зима, а якщо на південь – ще довго буде сльота і бруд.

З полін робили скіпки, щоб займатися домашніми справами під їх світлом, як під лампою. Але скіпи швидко згорали, тому за ними стежили діти.

Народні прикмети на 23 жовтня

Іменини в цей день

Андрій, Василь, Євлампій, Євлампія, Інокентій

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.