Всесвітній день поширення інформації про проблему цунамі

Цей день встановила Генасамблея ООН в 2015 році. Ініціаторами стали представники Японії. У цієї країни великий досвід попередження і ліквідації наслідків цього стихійного лиха. Метою заснування дня було підвищити обізнаність звичайних громадян і державних структур про особливості цунамі, а також виробити кроки, щоб попередити руйнівні і згубні наслідки від нього. Дату теж запропонувала японська делегація. Вона пов'язана з історією «Інамура-но-хі». По ній селянин 5 листопада 1854 року підпалив свій урожай, щоб попередити жителів села про цунамі. А потім брав активну участь у відновленні села.

Цунамі, newsOne
Цунамі, newsOne

День Пуно в Перу

Цей день присвячений заснуванню імперії інків і відзначають його на березі озера Тітікака. За легендою прабатьками інків були Манко Капак і Мама Окльо (його дружина і сестра). Вони вийшли з Тітікаки і створили світ і людей, а потім побудували місто Пуно. Дні Пуно проходять 4 та 5 листопада. В цей час в честь народження імперії інків проходять костюмовані танці та пишна процесія. На площі de Armas грає музика, проводять різні заходи та військові паради, гастрономічні і ремісничі ярмарки.

День Пуно, peru-info
День Пуно, peru-info

День алії

Це молоде свято, що прийняли тільки в 2016 році. Заснував його Парламент Ізраїлю. З івриту це слово перекладається як «сходження». Але зараз воно означає репатріацію євреїв в Ізраїль. Дата за григоріанським календарем завжди різна, але за єврейським календарем – це 7 хешвана. Створили його, щоб підкреслити важливість повернення євреїв на землю, яку дав їм Бог.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

День відзначають в школах, в армії, в державних установах, в Парламенті (Кнесеті) навіть присвячують спеціальне засідання. Також проводять концерти, церемонії, тематичні уроки та інші святкові заходи.

День Алії, United with Israel
День Алії, United with Israel

Православні свята:

  • Апостола Якова, брата Господнього по плоті.
  • Блаженного Якова Боровицького, Новгородського чудотворця (перенесення мощей).

День Якова

В цей день відзначається пам'ять одного з апостолів від сімдесяти — Якова. У цей день намагалися вже закінчувати заготівлю дров на зиму. Якщо встигнути, то вдома завжди буде тепло. Якова вважали покровителем чоловічої роботи, і саме нею необхідно займатися в цей день. Також перевіряли кінську збрую. А щоб птахи цвіріньканням заспокоїли землю і попросили про гарний урожай, потрібно розламати над нивою вчорашній пиріг і розкидати його.

Народні прикмети на 5 листопада

Іменини в цей день

Олександр, Панас, Володимир, Єфросинія, Омелян, Іван, Гнат, Максим, Микола, Петро, Яків


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.