Православна церква у цей день відзначає Собор Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безплотних. Інші назви свята: «Михайло», «Михайло Грязник», «Михайлівські відлиги», «Михайлівські грязі», «Дворовий». Михайлів день вважався веселим і ситним святом, оскільки до цього дня в селянських господарствах хліба ще було багато, а основні роботи в полі вже були закінчені. У багатьох слов'янських традиціях день зв'язувався з початком зими.

Вважається, що архангел Михайло допомагає нужденним. Тому потрібно допомагати бідним і знедоленим по мірі своїх можливостей. Також потрібно піти в церкву і поставити свічку за здоров'я живих і упокій померлих. Відслужіть молебень про одужання і порятунок від лиха, про збереження держави та про зміцнення сил.

Свічки в церкві, фото: paranormalnost.ru
Свічки в церкві, фото: paranormalnost.ru

Не можна сьогодні важко працювати, але якщо робите це ви не по своїй волі або заради благої справи, то можна і зайнятися справою. А ось якщо зробите це заради корисливої мети, то будете покарані.

У наших предків в цей день починалися народні гуляння, так як робота на полях вже закінчилася. Всі танцювали, сміялися, співали, веселилися, влаштовували пишні застілля з м'ясом, медом, пирогами, пивом і вином. Перша страва для господаря дому – свинячий або яловичий холодець. Потім потрібно пригостити поважного гостя. Його саджають під іконою святого Михайла в червоному кутку. Дітям можна приготувати фрукти з медом. Тоді вони будуть щасливими і здоровими.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Народні прикмети на 21 листопада

Дівчатам, які не вийшли ще заміж, треба піти в храм і помолитися біля ікони святого Михайла. Принесіть ще пиріг з борошна, яке купили в будь-жіночий день. Приготувати його потрібно самій.

Намагаються на Михайла і догодити Дворовому, інакше він покине двір і в ньому оселиться біда. Принесіть в хлів гречану кашу, масляні пироги з компотом і проведіть у дворі дьогтову смужку, щоб Дворовий не міг через неї перейти. Для задобрювання дрібних бісів влаштовували «курячі іменини». Сокирою відрубали голову найстарішому і худому півневі. Це було щось на зразок жертвопринесення.

Також є повір'я, що в день архангела Михайла не можна сваритися і підвищувати голос. Краще навіть помиритися, попросити пробачення за давні образи. До речі, якщо вам потрібна порада в якій-небудь справі, зверніться за нею до Архангела Михаїла та знайдете рішення.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.