Всесвітній день азбуки Брайля

Цей день вперше відзначили у минулому році. Його заснувала Генасамблея ООН в 2018 році в грудні. Луї Брайль створив свою абетку для сліпих у 1824 році, як альтернативу рельєфно-лінійному шрифту Гаюї. В її основі лежав тактильний рельєфно-крапковий шрифт з системою кодування цифр і букв через комбінації точок. Перша машинка Брайля з'явилася в кінці 19 століття в США. Зараз абетку Брайля використовують сліпі та слабозорі не тільки для читання, але і для письма, хоча тут свої особливості. Знаки пишуть, проколюючи точки на зворотному боці аркуша справа-наліво щоб перевернути його, можна було читати, як зазвичай. Абетку Брайля весь час удосконалюють більш складними і новими знаками, до неї додають музичні знаки, наукові та математичні символи.

Азбука Брайля відіграє величезну роль у забезпеченні рівних прав для людей з обмеженими можливостями. Також вона дозволяє людям спілкуватися, вільно виражати свої думки і погляди, а також такі люди мають доступ до творів світової культури і науки.

Свята 4 січня, фото: b-pro
Свята 4 січня, фото: b-pro

День Ньютона

День цього англійського вченого відзначають в його день народження. І хоча багато закономірностей та теорій Ньютона за останній час сильно доповнили, це все одно відмінне свято для любителів науки, експериментів, вчених, дослідників та студентів. Найбільш відвідуване місце в цей день – могила Ньютона у Вестмінстерському абатстві в Лондоні.

Свята 4 січня, фото: журнал
Свята 4 січня, фото: журнал

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Національний день спагетті в США

Вперше про локшину в історії знайдені посилання в Єрусалимському Талмуді. У арабів було це борошняне блюдо ще кілька тисяч років тому. За даними з Талмуда, макарони почали використовувати в їжу ще з 5 століття. І це тільки відомі нам історичні відомості. Зараз же макарони часто пов'язують з італійцями, так як вони придумали безліч форм і зробили цю їжу невід'ємною частиною традицій своєї країни. Спагетті – самі улюблені макарони в Америці. У 2000 році в магазинах Америки було продано 1,3 млн фунтів спагетті. Якщо їх вистроїти в одну лінію, то можна оперезати землю 9 разів. Так що не дивно, що в США для спагетті є своє свято.

Свята 4 січня, фото: Ivona
Свята 4 січня, фото: Ivona

Православні свята:

  • Субота перед Різдвом Христовим.
  • Великомучениці Анастасії Узорішительниці.
  • Триває Різдвяний піст.

Настасьїн день

Цей день отримав свою назву на честь святої Анастасії, яку також іменували Анастасія Узорішительниця Жінки на Русі вишивали рушники, щоб вони стали оберегами при пологах. Вишивали не тільки вагітні, але і інші жінки, і дівчатами. А ще прийнято було варити пісну кашу для вагітних, яка повинна захистити їх від різних хвороб. Дивилися і за погодою. Якщо хмари пішли проти вітру, то буде сніг, а взагалі цей день передбачав погоду на жовтень.

Народні прикмети на 4 січня

Іменини в цей день

Анастасія, Дмитро, Федір


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.