Кабмін подав до парламенту відразу два законопроекти №2720 та №2721, які можуть відв'язати зарплати у бюджетній сфері від прожиткового мінімуму і платити "з урахуванням фінансових можливостей державного та місцевих бюджетів".

У профспілках переконані, що це може відчутно скоротити і без того невисокі доходи працівників бюджетної сфери, передає "Страна".

Втім, у регіонах людям перед новим роком масово скорочували доплати і надбавки з банальної причини відсутності коштів. Це стосується, зокрема, дрібних чиновників у райадміністраціях, вчителів і лікарів.

Минимальная зарплата, Главком
Минимальная зарплата, Главком

Якщо зараз мінімальний оклад у бюджетній сфері прив'язаний до прожиткового мінімум (близько 2 тис. грн), то тепер його хочуть формувати окремо, і щорічно прописувати в бюджеті.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

У Федерації профспілок вважають, що фактично пропонується дозволити встановлювати бюджетникам мінімальну зарплату нижче прожиткового мінімуму.

"Впровадження двох підходів у визначенні посадових окладів – для працівників бюджетної і позабюджетної сфери – призведе до дискримінації у сфері праці, зокрема, порушується право громадян на рівну оплату рівної праці", - заявили в профспілках.

Зарплатня
Зарплатня
glavcom.ua

Так, першими постраждають педагоги і держслужбовці в регіонах, так як проект №2720 пропонує внести зміни до прикінцевих положень законів про освіту та держслужбу.

За словами голови Федерації профспілок україни Григорія Осового, в законі про освіту прописано, що до 2023 року зарплати вчителів повинні збільшитися до 4 прожиткових мінімумів або трьох мінімальних зарплат. Але, якщо новий законопроект приймуть, таке зростання зарплат – під великим питанням.

Місцевій владі, по суті, дозволять платити вчителям і чиновникам, виходячи з можливостей бюджету. Тобто, якщо грошей у бюджеті немає, то можуть скасовувати і різні надбавки, а це в зарплаті бюджетників – до 50-70% і більше.

Але наступний проект №2721 пропонує поширити це правило – регулювати зарплати в залежності від фінансових можливостей бюджету – і на інших бюджетників.

Крім того, Кабмін у ручному режимі зможе встановлювати оклади "з урахуванням фінансових ресурсів державного і місцевих бюджетів" для наступних категорій:

- працівників установ та організацій окремих галузей бюджетної сфери;

- працівників державних органів, органів прокуратури, судів;

- військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу.

Нагадаємо, як медреформа прирівняла українських медиків до двірників.

Як повідомляв портал Знай.uа, зменшать у п'ять разів: українці отримали неприємну звістку про зарплати.

Також портал Знай.uа писав, що Тимофій Милованов прокоментував скандальний законопроект про працю.