Щоб не перетворювати ювілей, новий рік, корпоратив або прості посиденьки в банальну пиятику, потрібно заздалегідь подбати про розваги для гостей. Можна не тільки співати і танцювати, а й розгадувати загадки, брати участь в смішних конкурсах або влаштовувати рольові ігри. Такі активності не тільки піднімуть настрій, але і дадуть можливість зробити перерву у тостах, а гостям більше дізнатися один одного.

застільні ігри
застільні ігри, http://www.1rre.ru/

Прості ігри, в які можна грати, не залишаючи стіл

Відзначення будь-якого свята в більшості компаній прийнято доповнювати алкогольними напоями. Але справжні господарі крім міцних розваг завжди продумують і різні конкурси, щоб п'яній компанії за столом було ще веселіше. Залежно від характеру вечірки й гостей, можна підібрати один з видів застільних ігор:

Можна не зациклюватися на одній категорії, а протягом корпоративу використовувати кілька або навіть усі види. Зручно, що для більшості конкурсів не потрібен особливий реквізит, в основному вистачить листочків, ручки, скотча та таймера.

Кілька простих, але веселих ігор в слова

На перший погляд дитяча гра «Хто ти?» може здатися нудною. Але повірте, коли вдома зібралася злегка підігріта доросла компанія, розвага підніме настрій кожному.

Отже, серед необхідних для гри предметів знаходиться ручка, скотч та папір. На початку гри ведучий наклеює на лоб учасникам папірці з різними персонажами. Це можуть бути герої мультфільмів, політики, відомі особистості або тварини. Застільна гра підійде для невеликої компанії з трьох людей, для великої родини або компанії дорослих.

Інтерес полягає в тому, що всі знають персонажі інших учасників, крім свого. Мета гри проста — вгадати персонаж, назва якого закріплена у тебе на лобі. В процесі гри кожен учасник може ставити прості запитання опонентам, на які підійдуть відповіді: так/ні. Наприклад, такі прості фрази:

  • мене часто показують по телевізору?;

  • я співаю пісні?;

  • я знімаюся в кіно?;

  • я персонаж фільму? і т.д.

Переможцем стає той, хто першим відгадає напис на папері. Щоб настрій залишався святковим, не варто виганяти з гри учасника, який неправильно розгадав загадку. Краще заздалегідь вигадати для цього веселе покарання.

Корисна порада! Найлегше вгадувати відомих персонажів, таких як Термінатор, Кім Кардашьян, Юля Тимошенко, Гітлер, Алла Пугачова, Софія Ротару, Колобок та багато інших.

застільні ігри
застільні ігри, https://valenteshop.ru/

Щоб на ювілеї чи корпоративі було веселіше, підійде й інша проста гра, для якої також потрібен тільки папір і ручки. Називається гра інтригуюче — «Паніка». Не переживайте бігати та скакати не доведеться, назва вийшла з-за того, що раунд триває всього 20 секунд.

Гра підійде і для маленької, і для значної компанії. Для початку учасникам потрібно розділитися на пари, цікавіше використовувати жереб. Кожна людина на листках паперу пише по 20-30 будь-яких слів. Краще щоб це були реальні предмети іменники. Потім всі папірці скидають в один мішок, після чого і починається справжня паніка.

Гра стартує з будь-якої людини, хід переходить за годинниковою стрілкою. Перший учасник бере мішок і починає діставати по одному папірцю, пояснюючи значення своєму напарнику. Але на пояснення слів дається тільки 20 секунд. Ось і спробуй за такий короткий час вгадати, як можна більше слів.

Через таке обмеження багато учасників при поясненні розмахують руками, кричать, стрибають. Загалом використовують увесь свій внутрішній артистизм. Спостерігати це видовище весело і дуже комічно. Гра триває до тих пір, поки не закінчаться всі листочки. Виграє пара, яка набрала найбільшу кількість вгаданих слів.

Сидячі сімейні застілля можна розбавити і іншою грою, пов'язаною зі словами: «Смішні історії». Всі учасники по колу говорять по одному слову так, щоб вийшла кумедна розповідь. Але, щоб розвага не виглядала так просто, всі слова в історії повинні починатися на одну букву. У підсумку розповідь може вийти приблизно такою: «Мілана мила малишка мислити може мов мисливец . Звичайно, в залежності від почуття гумору та кмітливості учасників історії можуть вийти зовсім різними.

Музичні конкурси для застіль

Крім стандартних танців з конкурсами і танцями, для особливо ледачих продумані музичні хвилинки біля столу. Особливо це актуально, коли відзначається солідний ювілей та гостям вже не до реальних танців. Хоча й молодь на корпоративі не проти повеселитися подібним чином.

Перший варіант ледачих посиденьок — «Сидячі танці». Для цього буде потрібно в центрі зали встановити стільці для кожного учасника і вибрати діджея, який розбирається у музиці. Головна умова — танцювати, не вставаючи з місця. При цьому діджей при зміні мелодії зазначає, яка частина тіла повинна танцювати саме в цей момент, наприклад: «Спочатку танцюють губи, потім підключаються брови й ніс, тепер тільки ноги, потім руки та голова». Після закінчення гості методом оплесків обирають найкращого танцюриста.

Вже звичайно не кожен згадає, як магічно розмахував руками Вальдіс Пельш на його передачі «Вгадай мелодію», але у деяких це згадка викличе почуття ностальгії. Сучасний застільний конкурс вже не буде складатися з категорій, та мати різну кількість балів, та й для відтворення не потрібен жоден прилад.

За кожну вгадану мелодію команда отримує 1 бал. Можна грати за часом або за кількістю мелодій. Учасник підходить до ведучого, який загадує йому пісню. Завдання учасника — наспівати, настукати, натопати або будь-яким іншим способом пояснити команді, про яку композиції йдеться. Якщо команда не справляється із завданням, суперники мають право вгадати мелодію.

Як стимулювати гостей говорити тости

Ювілярові сподобається, коли в день народження його привітає кожен гість. Але трапляється так, що одна людина говорить кілька разів, а інші вважають за краще відмовчатися. Щоб дорослій компанії не було нудно, та щоб не вийшло відмогтися банальним: «З днем народження, бажаю щастя, здоров'я та успіхів», є гра — «Оригінальні тости».

застільні ігри
застільні ігри, https://www.pinterest.com/

Мета: сказати тост в образі, використовуючи міміку, схожий голос та манеру говорити певного персонажа. Для цього використовується ємність з картками, на яких написано ім'я героя.

Буде весело, коли гості намагатимуться пародіювати Януковича, Єльцина або Лукашенко і при цьому говорити веселі побажання. Не обов'язково пародіювати політиків, це можуть бути популярні персонажі: гламурна блондинка, продавчиня в їдальні, зла прибиральниця і ін.

Корисна порада! Щоб не змушувати людину бентежитися і довго думати, краще роздати картки на початку застілля. Так у гостя буде час налаштуватися й придумати промову. Таким же чином можна говорити й новорічні привітання.

Допомогти гостям з проголошенням тостів може й інша гра — «Тости-завдання». Щоб позбавити гостей на святі від банальних тостів, можна запропонувати кожному озвучувати побажання оригінальним чином. Для цього кожному гостю дають листочок із завданням, в якому вказана тема тосту:

  • стежити за тим, щоб всі слова в тості починалися на певну букву;

  • говорити тост нерідною мовою;

  • зв'язати тост з життям тварин, і т.д.

Як ще розважити гостей?

Компанії підлітків дуже люблять грати в гру: «Я ніколи не ...», хоча така гра стане актуальною й для посиденьок жінок на дівич-вечорі. Суть гри полягає в тому, що подружки сідають в коло і по черзі роблять визнання: «Я ніколи не цілувалася з тим-то», «Я ніколи не обманювала друзів», «Я ніколи не зраджувала хлопцеві», ну і так далі.

Потрібно бути готовим, що подібна гра часто ставить друзів в незручне становище, тому ніколи не варто грати, якщо в компанії знаходяться дві дівчини, які конфліктують.

застільні ігри
застільні ігри, iz.com.ua

Інші веселі ігри:

  1. Правда чи дія. Підійде для групи людей, які ще не сильно знайомі. Створюються 2 мішечка: один — з питаннями, інший — з діями. Учасник може сам вибирати, звідки тягнути папірець: з ємності з питаннями або діями. Питання та дії при цьому залежать від фантазії учасників.

  2. Боксерський матч. Якщо в будинку є боксерські рукавички, можна спробувати й таку гру. Суть полягає в тому, що суперники надягають рукавички, влаштовують зоровий поєдинок, але замість бійки, намагаються, не знімаючи рукавички, розкрити цукерку.

  3. Одягальщіки. Весела гра, під час якої можна трохи розім'ятися. Гостей ділять на пари. На одну людину надівають халат на ґудзиках, на іншого — кухонні рукавиці. Хто перший зніме халат з напарника, той і виграв.

Ще про 12 застільних розваг можна дізнатися з відео:

Застілля — відмінний привід познайомити між собою колег та гостей. Не варто думати, що новорічна або інша вечірка повинна головним чином складатися з випивки та частувань. Навіть після невеликої кількості алкоголю все із задоволенням візьмуть участь в застільних іграх, під час яких вийде насміятися і підняти настрій.