Вже вдруге впродовж останніх кількох тижнів на офіційному сайті майданчика електронної системи публічних закупівель ProZorro виникає палка перепалка між потенційними учасниками аукціону і держзамовником. Цього разу мова йде про "Київський годинниковий завод", що неодноразово ставав переможником державних “лотів”, та профільний департамент Кабміну. Як з'ясувалося, до перебігу аукціону, вартістю майже у півмільйони гривень, виявилося чимало запитань. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Денис Шмигаль - фото Знай.ua
Денис Шмигаль - фото Знай.ua

Учасники стверджують про "змову"

Одним з нещодавно завершених стали “годинникові” торги, кінцевою вартістю у понад 482 тис грн, за участі Господарсько-фінансового департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України у якості замовника.

Популярні новини зараз
Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

Майже з моменту оприлюднення оголошення про закупівлю наручних годинників, розміщеного на офіційному сайті ProZorro, у відгуках почали з'являтися підозри на "змову".

"Не викликає жодних сумнівів, що, в черговий раз, має місце факт змови Замовника з ТОВ “Київський годинниковий завод” з метою недопущення до участі в тендері інших постачальників та проведення закупівлі за завищеними цінами. Встановлюючи подібні протиправні та маніпулятивні обмеження щодо властивим лише конкретним моделям годинників ТОВ “Київський годинниковий завод”, замовник порушує чинне законодавство та закладає у бюджет явно завищену ціну, позбавляючи інших учасників права надати свою продукцію", - відзначив у скарзі один з потенційних учасників аукціону.

Як додає автор скарги у поясненні, "замовник, порушуючи чинне законодавство та обмежуючи конкуренцію, вводить ПРОТИПРАВНІ ОБМЕЖЕННЯ щодо конструкції корпусів, специфічний колір циферблату та цифри". Це ж, за словами потенційного учасника, стосується і найдрібніших деталей - від розміру циферблату до тамподруку, що було зроблено, "підлаштовуючи вимоги до предмета закупівлі під технічні особливості конкретного підприємства".

Денис Шмигаль / фото: Кабмін
Денис Шмигаль / фото: Кабмін

"Таким чином, предмет закупівлі протиправно прописується Замовником чітко під конструкцію годинників ТОВ “Київський годинниковий завод”, при цьому НЕ ІСНУЄ ГОДИННИКІВ ІНШИХ постачальників, які будуть відповідати за сукупністю ВСІХ показників вимогам до предмета закупівлі", - зазначено в одній зі скарг.

Втім, незважаючи на скарги, саме це ТОВ і стає переможцем торгів - кінцева сума "лоту" дорівнює 482 тис 400 грн.

Серед замовників - Верховна Рада та інші держустанови

Як повідомляв Знай.ua, кілька тижнів тому Управління справами Апарату Верховної Ради України теж здійснило не менш гучну годинникову закупівлю.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Знай.ua вдалося знайти зазначені моделі на офіційному сайті Київського годинникового заводу, який, власне, і став переможцем. Якщо циферблат першої партії прикрашений узагальненим написом "Верховна Рада України", то циферблат другої закупівельної партії красується напис "Донецька обласна рада".

Згідно із останніми даними системи youcontrol, саме Київський годинниковий завод впродовж останнього місяця став постачальником годинників для багатьох державних установ, серед яких: Департамент поліції охорони, Управління з питань учасників АТО Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Державне управління справами та ін.

Реконструкція Конча-Заспи: питань не менше

Варто зазначити, що схожі претензії мали і потенційні учасники іншого державного “лоту”, вартістю у майже 700 млн грн. Мова йде про реконструкцію "Олімпійського навчально-спортивного центру "КОНЧА-ЗАСПА".

Реконструкція фото ДП "Олімпійський навчально-спортивний центр "КОНЧА-ЗАСПА"
Реконструкція фото ДП "Олімпійський навчально-спортивний центр "КОНЧА-ЗАСПА"

Фактично на початку прийому документації було помічено чимало скарг на "штучне звуження кола" потенційних учасників торгів шляхом прописування певних вимог і їх "незаконність". Виникли питання і у представників іноземного підрядника, що працював в рамках проекту Олімпійських ігор Китаю 2008 року.

Олімпійські ігри 2008 - фото Вікіпедія (Peter23)
Олімпійські ігри 2008 - фото Вікіпедія (Peter23)

Тож про інші закупівлі представників Урядового кварталу та подальший розвиток подій в країні читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що Камбін зробив чергове "золоте" замовлення – на камери, обіди віце-прем’єра та бейджі підуть сотні тисяч.