Увечері в середу, 29 серпня, в російському сегменті МКС виявили витік повітря. Хоча через добу микротрещину в апараті "Союз" купірували, вона стала причиною чималого спору між космонавтами станції.

В апараті "Союз" на МКС зафіксували витік датчики в ЦУПах в Москві і Х'юстоні в сім вечора 29 серпня по північноамериканському східним часом (два години дня 30 серпня по Києву). Однак причину проблеми вирішили шукати на наступний день, так як безпосередньої загрози життю екіпажу не було.

Вранці космонавт ЄКА Олександр Герст (Німеччина) намацав дірку діаметром два міліметри в 15 сантиметрах від вхідного люка в побутовому відсіку корабля "Союз МС-09", а саме за санвузлом. Переговоры про подію йшли в прямому ефірі МКС, який NASA транслює онлайн, інформація про витік потрапила в ЗМІ, а в 6 вечора і в блозі NASA з'явився відповідний запис.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

за Причиною тріщини став космічний сміття, від ударів якого МСК ухиляється по 5 раз в рік. Дірку заклеїли капроновою стрічкою, яка є особливим полімером, який використовують для ізоляції в літаках і космічних кораблях.

Голова "Роскосомоса" Дмитро Рогозін повідомив, що на станції є ремкомплект для усунення витоків повітря. Життя космонавтів ніщо не загрожує. Для розслідування інциденту створена спеціальна комісія.

Між Х'юстоном і Москвою була щільна координація, однак суперечки виникли під час обговорення методів герметизації. Командир МКС Ендрю Фейстел пропонував постежити за ситуацією добу і виробити оптимальний план ремонту. Російська сторона наполягала відразу на постійному ремонті з допомогою герметика, ізоляції та медичної марлі.

"Конфліктів не буває, коли мова йде про систему життєзабезпечення МКС і життях екіпажу, але зараз я вперше чув розбіжності між американською і російською сторонами станції", - повідомляє Кріс Бергін.

Нагадаємо, на МКС зняли летить по орбіті "телевізор": дивовижне відео.

Як повідомляв "Знай. ua", ці особи треба бачити: в мережі показали астронавтів, які повернулися на Землю.

"Знай. ua" писав, чтпро неймовірне видовище: астронавти зробили селфи у відкритому космосі.