Засновника прокремлівського сайту MV-Lehti посадили у Фінляндії до в'язниці. Крім того, суд зобов'язав розповсюджувачів кремлівської пропаганди виплатити постраждалим 136 тисяч євро.

Суд в Гельсінкі засудив до 22 місяців в'язниці засновника і головного редактора прокремлівського сайту MV-Lehti Іллю Яніцкіна. Про це в четвер, 18 жовтня, повідомила фінська громадська телерадіокомпанія Yleisradio, пише DW.

Суд визнав Яніцкіна винним за 16 пунктами, серед яких – дифамація (поширення наклепів - ред.), образи щодо етнічної групи, порушення авторських прав.

Ілля Яніцкін в залі суду

Позивачами були: кореспондентка Yleisradio Джессікка Аро, яка стала об'єктом онлайн-цькування, активіст, який ініцював кампанії по бойкоту організацій, що розміщували свою рекламу на прокремлівському сайті MV-Lehti, та ще одна людина, що займається питаннями, пов'язаними з біженцями.

Джессікка Аро звинуватила розповсюджувачів кремлівської пропаганди в Фінляндії в переслідуванні, дифамації з обтяжуючими обставинами і підбурюванні до дифамації.

Джессікка Аро

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям приготуватися до перевірок податкової: вже попередили Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

З 2014 року журналістка вивчає поширення в Фінляндії проросійської пропаганди через соціальні мережі. В рамках свого дослідження Джессікка поспілкувалася зі співробітниками "фабрики тролів" в Санкт-Петербурзі. Після цього журналістку почали систематично переслідувати в соцмережах і погрожувати їй.

Дивіться: Людмила Савчук, колишня співробітниця агентства "Фабрики тролів" в Петербурзі, подала позов проти свого колишнього роботодавця

У справі прокремлівських тролів фігурує ще один обвинувачений, який називає себе "представником Донецького сепаратистського руху" Йохан Бекман. Його засудили до одного року умовно.

Суд зобов'язав Яніцкіна, Бекмана і ще одну людину виплатити постраждалим компенсацію в розмірі 136 тисяч євро.

Нагадаємо, російська блогер Ольга Мальцева, котра понад рік пропрацювала в петербурзькій компанії "Інтернет-дослідження", яку прозвали "фабрикою тролів" за поширення в інтернеті прокремлівських постів і коментарів, розповіла, як працюють "кремлеботи".

Як повідомляв портал "Знай.ua", спонсору путінських тролів "обрубали крильця" в американському суді.

Також "Знай.ua" писав, на тролів Путіна чекає масштабне розслідування