В світі немає нічого ідеального. Крім піци, звичайно. При одному тільки слові "піца", хочеться облизнутися і негайно зателефонувати, замовити собі, одну або дві. Співробітники Інституту надпровідності та інноваційних матеріалів, певно, зголодніли і вирахували формулу ідеальної піци, передає видання Focus. Вчені перейнялися фізичними явищами, необхідними для того, щоб піца була ідеальною, і розповіли, яку роль відіграє в цьому піч.

Співробітник Андрій Варламов і його колеги кажуть, що піца повинна бути хрусткою, тонкою, а її начинка – соковитою.

"У кам'яній печі оптимальною для випікання піци вважається температура в 330. Через відносно невелику теплопровідність каменів температура нижньої частини піци становить лише приблизно 208, що ідеально для отримання хрусткої скоринки, - пише автор публікації. - По-іншому справи йдуть із звичайною електроплитою: теплопровідність сталевих стінок печі і дека вище майже в 20 разів. Якщо розігріти духовку до 330, температура нижньої частини піци складе приблизно 300. "Це дуже багато, піца перетвориться на вугілля", - зазначають Варламов і його колеги. Щоб в домашніх умовах розігріти піцу до приблизно 210 - температури, яка дозволить запекти її до хрусткої скоринки, - досить поставити електроплиту на 230".

"На час випікання впливають ще два фактори: теплове випромінювання і випаровування води з піци, - йдеться далі. - В кам'яній печі інтенсивність теплового випромінювання, як підрахували вчені, становить приблизно 7,5 кВт на квадратний метр. "Це означає, що кожен квадратний сантиметр нашої піци отримує в секунду майже 0,75 Дж енергії", - відзначають дослідники. 1,1 кВт цієї енергії піца віддає в результаті випаровування води з тіста і начинки, що відповідає приблизно 15%. Таким чином, час випікання піци в кам'яній печі, достатню для того, щоб тісто стало хрустким, а начинка повністю приготувалася, становить 125 секунд або майже 2 хвилини".

У звичайній духовці теплове випромінювання значно слабше і становить приблизно 3,6 кВт на квадратний метр. При цьому втрата енергії в результаті випаровування води залишається такою ж. Тому для правильного випікання піци в електроплиті потрібно більше часу: 170 секунд або майже 3 хвилини.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Як раніше повідомляв Знай.uа, про соковиту піцу думають навіть порнозірки під час роботи. Які ще думки відвідують актрис і акторів фільмів для дорослих під час зйомок, дізнайтеся з нашого недавнього матеріалу.

Також ми писали, що професія дегустатора піци увійшла в список найбільш незвичайних і бажаних робіт у світі поряд з випробувачем еротичних іграшок.

І наостанок, поділимося з вами рецептом найшвидшої і смачної піци на сковорідці. Тепер не потрібно витрачати на приготування піци по дві-три години. Відповідати параметрам, заданим вченими, вона може і не буде, але сім'ю порадує – ви захочете добавки.