У п'ятницю, 28 грудня, в Ізраїлі помер письменник і журналіст Амос Оз, лауреат численних міжнародних літературних премії, номінант на Нобелівську премію 2009 року.

Амос Оз покинув цей світ на 79-му році життя. Він був одружений і виростив трьох дітей. Про смерть письменника повідомив в Twitter офіційний представник МЗС Ізраїлю Еммануель Нахшон.

"Сумую про відхід Амоса Оза, одного з найвидатніших літературних голосів Ізраїлю. Втрата для нас і всього світу", - заявив Нахшон.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Про смерть письменника повідомила також його дочка Фанія Оз-Зальцбергер. Жінка розповіла, що її батько помер в результаті боротьби з онкологічним захворюванням.

"Мій улюблений батько помер від раку. Незабаром після швидкого згасання він заснув навіки в оточенні своїх близьких", - йдеться на сторінці дочки Амоса Оза в Twitter.

Ізраїльський прозаїк народився в 1939 році в Єрусалимі. Примітно, що сім'я матері Амоса Оза була з Рівного.

Оз став одним з провідних інтелектуалів у себе на батьківщині. Його книги були перекладені на більш ніж 40 мов світу. Найбільш відомими творами вважаються "Повість про любов і пітьму", "Чорний ящик" і "Юда".

В 2013 році Амос Оз став лауреатом заснованої в Чехії міжнародної премії Франца Кафки. Також йому дісталася найпрестижніша премія Ізраїлю.

В останні роки Оз вважався одним з найбільш ймовірних претендентів на Нобелівську премію з літератури. Також відомо, що він брав активну участь в суспільно-політичному житті країни.