Євросоюз буде торгувати з Іраном в обхід американських санкцій – уже запущено спеціальний механізм транзакцій з Тегераном, який називається INSTEX ( Інструмент для підтримки торгових обмінів).

Про початок роботи цього спеціального механізму розрахунків офіційно оголосили 31 січня в Бухаресті на неформальній зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу, повідомляє Politico.

"Цей механізм забезпечить право на торгівлю з Тегераном", - заявила глава дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні.

"Скасування санкцій є важливим аспектом" Спільного всеосяжного плану дій "- іранської ядерної угоди. Інструмент, запущений сьогодні, надасть економічним операторам необхідну основу для здійснення законної торгівлі з Іраном", - пояснила Федеріка Могеріні.

Федеріка Могеріні

Запровадження INSTEX привітав глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан. Він заявив, що його країна готова підтримувати торгівлю з Іраном до тих пір, поки Тегеран дотримується ядерної угоди відповідно до норм МАГАТЕ.

До слова, офіс організації, яка буде відповідати за роботу нового механізму розрахунків, розмістять у Парижі.

"Це дозволить європейським компаніям, які цього побажають, продовжувати легальну торгівлю з Іраном", - сказав Дріан, уточнивши, що мова йде перш за все про медичний і продовольчий сектори.

Схвалив нововведення і міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас.

"Тільки якщо Європа буде виконувати свої зобов'язання, ми зможемо також вимагати від Ірану дотримуватися ядерної угоди", - сказав німецький міністр в Бухаресті. Крім того, він вважає, що цей крок показує згуртованість Євросоюзу.

Крім Дріана і Маасу, схвалив новий механізм розрахунків з Іраном і глава МЗС Великобританії Джеремі Хант.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку
Показати ще

У своїй спільній заяві три провідні держави Євросоюзу запевнили, що INSTEX розроблено "відповідно до найвищих міжнародних стандартів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, а також дотримання санкцій ЄС і ООН".

Зазначимо, Євросоюз оголосив про намір створити механізм фінансових транзакцій для підтримки торгових відносин з Іраном в обхід санкцій США восени минулого року. Передбачалося, що він почне діяти вже у грудні 2018 року.

Нагадаємо, Трамп пригрозив наслідками ведення бізнесу з Іраном. Президент США підкреслив, що будь-хто, хто веде бізнес з Іраном, не буде мати справ з його країною.

Як повідомляв портал Знай.ua, Трамп повернув санкції проти Ірану

Також Знай.ua писав, Іран придумав 7 ядерних "заповідей" для Європи. Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї висунув 7 умов, дотримання яких дозволить зберегти прихильність Тегерану до ядерної угоди.