У віці 99 років помер колишній в'язень нацистського концтабору і військовий льотчик Річард Черчіль, який був учасником великої втечі з Шталагу Люфт III в 1944 році.

Він і еще 76 військових ув'язнених проповзли по підземному тунелю, який вирили власними руками під охоронюваним периметром табору, повідомляє The Sun.

З них вижили тільки троє: 50 осіб зловили, заарештували і розстріляли за наказом Гітлера. На жаль, Річарда і його приятеля Боба Нельсона також затримали через три дні після втечі. Фермери виявили втікачів у себе сараї.

Річард Черчілль у 99 років

Проте гучне прізвище льотчика врятувало його від розстрільної команди. Нацисти вважали, що Річард доводиться родичем прем'єр-міністра Великобританії.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Замість того, Річард змушений здійснювати жорстокі зимові переходи по всій Німеччині.

Дивовижна втеча, яка стала одним з сумно відомих подій Другої світової війни, була увічнена у класичному фільмі 1963 року з участю Стіва Маккуїна "Велика втеча".

У липні минулого року Річард Черчілль виступив Бі-бі-сі та відповів на питання про втечу:

Річард Черчілль у молодості

"Ви можете в такому положенні залишатися спокійним, нічого особливого не робити, перш за все, не дратувати німців чи гестапо, чи можете спробувати зробити навпаки і відчути себе краще в результаті цього", — заявив літній ветеран Річард Черчілль.

Проритий тунель під концтабором

Слід згадати, що сам прем'єр-міністр Великобританія Уїнстон Черчілль без сумніву один з найвидатніших людей двадцатого століття. Крім дивовижної політичний кар'єри, він так само отримав Нобелівську премію по літературі, а його картини показували на індивідуальних виставках в кращих залах Британії.

Нагадаємо та інші цікаві факти про Вінстона Черчилля.

Як повідомляв портал "Знай.uа", римський імператор Нерон, мабуть, самий осуждаемый правитель в історії.

Також "Знай.uа" писав, цікаві факти з життя Бернарда Шоу.