8 травня – День пам'яті та примирення, день капітуляції нацистської Німеччини. У Франції, Польщі, Італії і Німеччині – це робочий день, незважаючи на те, що є святом, чого не скажеш про Чехію і Словаччину, де він вихідний. У Сербії цей день робочий, але святкується як День Перемоги 9 травня. У деяких країнах його не відзначають, але вони або в коаліції з Німеччиною, або таємно її підтримували, пише Сегодня.

22 листопада 2004 року Генеральна асамблея ООН затвердила резолюцію, в якій усім країнам-членам ООН пропонується відзначати День пам'яті всіх жертв Другої світової війни. Свято перемоги над нацизмом у різних державах відзначають по-різному:

Франція. 8 травня у Франції супроводжується невеликим військовим парадом, а також виступом президента, який покладає вінок до могили Невідомого Солдата на площі Шарля де Голля – головного героя Французького Опору.

Свято 8 травня

Сполучені штати Америки. В Америці з Другою світовою війною пов'язані одразу три свята: 8 травня - "День Перемоги в Європі", 6 червня – День висадки американців і їхніх союзників у Нормандії, 8 вересня – День перемоги над Японією.

Популярні новини зараз
Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Загальне для США свято називається Memorial Day і святкується щорічно в останній понеділок травня. Воно супроводжується урочистою церемонією покладання вінків на військовому Арлінгтонському кладовищі у Вашингтоні до пам'ятника "Дух Ельби".

Німеччина. Німеччина відзначає 8 травня як День звільнення. Незважаючи на те, що офіційно воно святом не є, йому супроводжують пам'ятні заходи, особливо в круглі річниці. Акцент саме на звільнення Німеччини від націонал-соціалізму став робитися з 1985 року.

Великобританія. Щорічно в цей день у Кенотафа – обеліска в Лондоні, який звели в пам'ять загиблих у двох світових війнах, проводиться спеціальна церемонія та поминальна служба в присутності членів королівської сім'ї.

Свято 8 травня

Святкування Дня Перемоги в Лондоні проводиться 9 травня, починаючи з 2007 року - в цей день проходить церемонія на борту крейсера "Белфаст" – плавучого музею, пришвартованого на південному березі Темзи.

Італія. В Італії національне свято - 25 квітня – День Звільнення. В цей день в 1945 році партизанські частини увійшли в Турин і Мілан, а диктатор Беніто Муссоліні покинув країну. Обов'язковим є покладання президентом Італії вінків на Могилу невідомого солдата в Римі.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що з причини свят в українців в травні буде багато скорочених і вихідних днів. Ми розповіли, які свята чекають жителів країни і в які дні можна буде відпочити від роботи.

Як повідомляв портал "Знай.uа": Вадим Рабинович заявив, що незважаючи на заборони, нащадки переможців і далі будуть відзначати День перемоги.

Також "Знай.uа" писав, що напередодні святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні ми зібрали найкращі листівки і поздоровлення з великим святом.