Стюардеси разом з пілотами розпочали "хитрий" страйк. Вони масово беруть лікарняні і не виходять на роботу. Зараз під загрозою скасування 50 рейсів в день.

Такі протестні настрої панують сьогодні у найбільшій авіакомпанії Росії – "Аерофлот". Про "лікарняний страйк" стюардес повідомляють російські ЗМІ. Зазначається, що в акції наразі беруть участь вже 178 стюардес та пілотів і ще майже 500 обіцяють приєднатися.

Страйк під промовистою назвою "Лікарняний" стартував 13 вересня. Вперше заклики до протесту з'явились в найбільшій тематичній онлайн-спільноті "Типовий бортпровідник".

Мета протестів - збільшення зарплати і зміна ставлення до стюардес та пілотів з боку начальства. Російські ЗМІ цитують слова войовничо налаштованого пілота, учасника акції протесту.



"Ми закликаємо колег - пілотів і бортпровідників "Аерофлоту" - масово отримувати лікарняні і не виходити на рейси. Акція триватиме до кінця місяця і, може бути, весь жовтень. Чим більше буде лікарняних, тим вищі шанси, що керівництво вступить з нами в діалог. Ми його змусимо, інакше "Аерофлоту" доведеться скасовувати близько 50 рейсів в день! Наші цілі - збільшення зарплати і зміна ставлення до нас з боку начальства. До слова, ми надихнулися недавнім страйком пілотів авіакомпанії British Airways. Їй довелося скасувати близько 1,7 тисячі рейсів", - розповів учасник акції.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Він також пояснив, чому не можна було оголосити звичайний страйк і навіщо знадобилися лікарняні.

"Все дуже просто! Неприкриті страйки на транспорті категорично заборонені Трудовим кодексом РФ. Ніхто з нас не хоче потрапити під кримінальну статтю або бути звільненим. Тому-то і пішли на таку хитрість", - пояснив пілот.

Сьогодні протест в "Аерофлоті" повільно набирає обертів. В акції зараз вже беруть участь 178 пілотів і бортпровідників, ще майже 500 обіцяють приєднатися. Однак, є одна проблема - відсутність загальної координації та хаотичність.

Та навіть такий майже стихійний "лікарняний страйк" рядових пролетарів "Аерофлоту" загрожує зірвати плани тисяч пасажирів в день. А всій льотній галузі Росії страйк загрожує величезними втратами.

Експерти зазначають, що якщо навіть скоростиглий страйковий рух буде придушено, самі протестні настрої не зникнуть. Приклад західних колег з British Airways заразливий, і пролетаріат льотної праці може вийти з лікарняного і перейти на інші засоби боротьби.

Нагадаємо, у березні працівники відомої європейської авіакомпанії British Airways оголосили страйк, вимагаючи підвищення зарплати.