Економіст Олег Гетьман розповів про європейський досвід у системах оподаткування, які використовують за кордоном. У країнах ЄС не популярна тотальна фіскалізація розрахункових операцій. Як бізнес платить податки в Європі, детально написала LIGA.net.

Оподаткування у Польщі

Польща

У Польщі діють спрощені системи для підприємців:

1. Оподаткування за єдиною ставкою, законом передбачено дві системи оподаткування:

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще
  • оподаткування доходів від несільськогосподарської діяльності, зокрема, в сфері послуг. Це загальна сума платежу з задекларованих доходів. Оподаткуванню підлягає виручка, а не доход.
  • спрощений облік, коли враховуються лише доходи разом з витратами. Ставки податку для різних видів діяльності становлять 20%, 17%, 8,5%, 5,5%, 3% і 2%.

2. Податкова картка - ставки податку залежать від виду діяльності, кількості найманих працівників та розміру населеного пункту. Податкова карта звільняє від бухгалтерського обліку, податкових декларацій і сплати авансових платежів. Суму податку визначає податковий орган окремо для кожного податкового року.

З податку віднімають суму платежів за медичне страхування. Оплата відбувається щомісяця 7-го числа. РРО для даних платників податків не застосовується.

Оподаткування в Хорватії

Хорватія

Діє окрема схема оподаткування підприємців – вони сплачують одноразову суму на основі оцінки податкових органів.

Платник повинен:

  • не бути платником податку на додану вартість;
  • мати щорічні надходження від своєї діяльності, яка не перевищує розмір, встановлений законом про ПДВ;
  • вести облік отриманих сум за формою PO-SD. Він не зобов'язаний вести Бізнес-книгу і користуватися РРО, а також подавати річну податкову декларацію.

Оподаткування в Чехії

Чехія

Для отримання можливості сплатити єдиний податок, платник повинен звернутися до податкового органу не пізніше 31 січня поточного податкового періоду та подати запит із відомостями щодо очікуваного доходу, витрат на нього та ін.

Платник єдиного податку зобов'язаний зберігати звіти про розмір доходу, дані про суми дебіторської заборгованості та вести облік основних засобів, що використовуються для здійснення підприємницької діяльності.

Оподаткування в Угорщині

Угорщина

У країні діє податок з фіксованою ставкою для низько бюджетних підприємств і малого бізнесу, дрібних платників податків - КАТА. Вони повинні щомісяця сплачувати фіксований податок.

Висновок

Широка фіскалізація не поширена в європейських країнах. РРО не використовується торговцями на вулицях, маленькими магазинчиками або під час надання послуг у невеликих закладах і т.п. Експерти з питань податкової політики не знайшли приклади тотальної фіскалізації для всіх категорій підприємців в жодній країні ЄС.

Фахівці ГО "Інститут соціально-економічної трансформації" рекомендують для України реформувати податкову та митну служби, спростити всі процедури використання РРО, ввести безкоштовні програмні РРО.

Нагадаємо, раніше назвали успішні країни-рекордсмени, жити в яких хотів би кожен

Як повідомляв портал "Знай.ua", які безбагажні тарифи пропонують авіакомпанії для українців

Також "Знай.ua" писав, що показали найкрасивіші прибережні містечка Європи