Біля “шотландського Стоунхенджу” дослідники виявили невідому аномалію, яка може бути найстаршим у світі громовідводом, повідомляє портал “Апостроф”.

На зображенні, яке опублікували дослідники, відмічений одинокий камінь поблизу від місця, де стоять вже відомі камені. Оскільки ця місцевість затоплена торф’яними болотами, для дослідження каменя використовували методи дистанційного зондування.

Фото: apostrophe.ua

Після проведення сканування з’ясувалось, що в центрі кола з каменів знаходиться магнітна аномалія, яка могла бути результатом влучання блискавки, або навіть серії невеликих ударів, що влучили в одне й те ж місце. За словами науковців, подібні аномалії зустрічаються дуже рідко, оскільки зазвичай удар блискавки розподіляється уздовж верхнього шару землі.

А чіткість сліду вказує на те, що знайдена аномалія з’явилась у цій місцевості ще до того, як її поглинули торф’яні болота. Тобто — понад 3 тисячоліття тому. А отже, це камінне коло могло бути збудоване спеціально для того, щоб працювати, як громовідвід.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Нагадуємо, що нещодавно дослідники океанічних глибин ще на один крок наблизились до розгадки таємниці Бермудського трикутника.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Китаї під час дослідження гробниці імператора Цинь Шихуанді знайшли ще 220 воїнів "Теракотової армії".

Також портал Знай.ua писав, що шведські морські археологи виявили вірогідні останки вантажного судна 16 століття. Дослідники припускають, що знахідка може бути кораблем"Самсон".