Всесвітня організації охорони здоров'я оголосила надзвичайний стан міжнародного рівня через поширення коронавірусу з Китаю, який вже забрав життя 170 людей.

Про це за підсумками засідання надзвичайного комітету ВООЗ оголосив глава організації Тедрос Аданом Гебреєсус і додав що вірус є уже у 18 країнах.

ВООЗ не надали чіткого переліку заходів, яких потрібно дотримуватися країнам після оголошення надзвичайного стану. Статус дає можливість Організації повноваження рекомендувати країнам-членам заходи щодо боротьби з епідеміями.

Заходи, які можуть впроваджувати:

  • обмеження виїзду за кордон чи в'їзд на територію держави, міжнародну торгівлю та прикордонні перевірки;
  • аналіз заходів у сфері охорони здоров’я в країнах-членах і рекомендації щодо їхньої зміни — приміром, якщо вони недостатньо ефективні;
  • виділення коштів на боротьбу з епідеміями тощо.

Тако, ВООЗ може рекомендувати країнам обмежити чи припинити перельоти в країну чи з країни з епіцентрами зараження.

Що вирішили 30 січня

  • Китай зобов'язали знайти джерело, що стало причиною виникнення вірусу.
  • Закликали стежити за поширенням вірусу у країні, вживати заходів для запобігати новим випадкам, надавати інформацію ВООЗ та партнерам, щодо перебігу захворювання, посилити контроль на пунктах в’їзду в країну.
  • Решту країн, зокрема й Україну, закликають бути готовими до нових випадків зараження коронавірусом і вживати заходів для недопущення його поширення.
  • Окремо ВООЗ наголошує, що нині вводити обмеження на подорожі за кордоном чи міжнародну торгівлю недоцільно, оскільки, як показує досвід, такі заходи є здебільшого неефективними.
  • ВООЗ закликає прискорити розробку вакцини та підтримувати країни зі слабкою системою охорони здоров'я.

Обмежувати торгівлю з Китаєм поки не планують.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Нагадаємо, раніше всесвітня організація охорони здоров'я оголосила надзвичайний стан міжнародного рівня


Як повідомляв портал "Знай.ua", у мережі з'явилися моторошні кадри з дрона, на яких відображені вимерлі вулиці Уханю.


Також "Знай.ua" писав, що відтепер купити "унікальні" речі на всесвітньо відомому сайті AliExpress не можна. Адже продавці, які торгували товарами виробників з КНР та інших країн, зупинили доставку товару у зв'язку зі смертельним коронавірусом, який не вщухає у Китаї.