2 місяці тому в штаті Джорджія, США батько і син вбили чорношкірого хлопця під час ранкової пробіжки.

23 лютого близько 13:00 Ахмад Арбері вийшов на пробіжку в околицях міста Брансвік, штату Джорджія. Проте додому молодий спортсмен так і не повернувся - його застрелили просто на вулиці. Вбивцями виявилися 64-річний Грегорі Макмайкл і його 34-річний син Тревіс. Однак, їм не пред'явили звинувачень. Це викликало хвилю расової напруженості в місті - два білих чоловіки вбили чорношкірого юнака. Про расовий скандал повідомлє CNN.

Ахмад Арбері, фото:CNN
Ахмад Арбері, фото:CNN

Як сталось, що злочинців не заарештували після вбивства? Справа в тому, один з нападників, Грегорі Макмайкл - це колишній слідчий, який тепер працював на окружного прокурора міста. У звіті написали, що він з сином діяли в інтересах самооборони.

Однак у вівторок, 5 травня, в мережі з'явилося відео, на якому видно, як Ахмад намагається оббігти машину Макмайклів, після чого в нього стріляють, він намагається вихопити зброю у Тревіса, після чого в нього стріляють ще кілька разів.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У звітах щодо розкриття написано, що Ахмад отримав три поранення, поки намагався відібрати зброю у нападника.

Після появи відео батько і син відкинули версію з самообороною і тепер намагаються виправдатися тим, що вони думали, що чорношкірий Ахмад Арбері дуже схожий на підозрюваного в пограбуванні, якого нещодавно показали по телебаченню. А стріляти вони почали, коли він не зупинився на їхнє прохання.

Їхні виправдання спростовує відео, на якому чітко видно, що вбивство було холоднокровним.

Захисники нападників намагаються виправдати їх тим, що нібито у Ахмада в минулому була судимість за дрібну крадіжку в магазині. Однак, спроба виправдати розстріл молодого чоловіка в упор його участю в дрібній крадіжці звучить абсурдно.

Після появи ролика напруга посилилася. Незважаючи на короновірус, люди вийшли в масках і з плакатами в руках на мітинг, вимагаючи справедливого рішення у справі Ахмада Арбері.

мітинг проти расизму, фото:CNN
мітинг проти расизму, фото:CNN

Увечері 7 травня Макмайкл і його сина заарештували за звинуваченням в нападі і вбивстві при обтяжуючих обставинах. Зараз вони перебувають під вартою у в'язниці округу Глінн.

Однак, розгляди у цій справі перенесли на червень, коли суд присяжних відновить свою роботу. Але тепер навколо нього стільки ажіотажу, що винести несправедливе рішення буде набагато складніше.

Як повідомляє видання Runner`s World, сьогодні, 8 травня, Ахмауду Арбері мало б виповнитись 26 років. У його честь тисячі бігунів організували віртуальний забіг завдовжки 2,23 милі (близько 3,6 км). Також була опублікована петиція з вимогою справедливості.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні спалахнув антисемітський скандал

Як повідомляв портал Знай.ua, Тайсон показав уболівальникам середній палець після їхніх расистських вигуків

Також Знай.ua писав, американський боксер, непереможний Девін Хейні вибачився за расистський випад щодо Ломаченка