Королева Великої Британії Єлизавета ІІ у дитинстві страждала через розлуку з батьком і матір'ю. Виховання Єлизавети, яке в основному було довірене няням, пізніше відбилося на характері її Величності.

Батьки майбутньої королеви Єлизавети ІІ були змушені часто залишати своїх доньок через виконання офіційних обов'язків та потребу бути присутніми на державних заходах. Така доля більшості монарших осіб.

Герцогиня Йоркська з принцесами Єлизаветою і Маргарет. 1931р.
Герцогиня Йоркська з принцесами Єлизаветою і Маргарет. 1931р.

Маленькій Єлизаветі важко давалася розлука з батьком і матір'ю.

Спеціаліст по вихованню дітей Розмарі Олбон розповіла MailOnline, як виховання Єлизавети, в основному довірене няням, відбилося на її Величності.

Популярні новини зараз
Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

"Няня Королеви, Клара Найт, була укомплектована командою молодших нянь і медсестер, а також покоївок, в той час як головна королівська няня присвячувала свій час перебуванню з дітьми і контролювала їхній строгий розпорядок дня. Коли Єлизаветі було дев'ять місяців, її батьки вирушили в шестимісячний тур по Австралії і Новій Зеландії, залишивши її з нянею. Протягом цього періоду няня повинна була регулярно посилати їм звістки про Єлизавету з докладним описом важливих подій".

Маленька Єлизавета
Маленька Єлизавета

Розмарі навела приклад одного з таких листів - його було відправлено 8 березня 1927 року і супроводжувався він фотографією усміхненої дівчинки. Підпис свідчив: "Якщо матуся подивиться в мій ротик з невеликим збільшувальним склом, вона побачить мої два зуби". Далі няня приписала, що Єлизавета "в порядку і щаслива".

В ту пору про її сходженні на престол годі було й мріяти - батько був молодшим сином короля, а Єлизавета виявилася третьою в черзі на Корону після дядька і тата, і це очікування могло б затягтися на все життя. Долю принцеси змінило кохання. Її дядько, відомий король Едуард, не чекаючи офіційної коронації, відрікся від престолу, зажадавши укласти шлюб з розлученою простолюдинкою, і на троні опинився батько Єлизавети - Георг VI.

Після цього розлука Єлизавети і її молодшої сестри Маргарет з мамою і татом стала звичною справою. Можливо, тому вони з сестрою стали настільки близькими.

Принцеса Єлизавета і Маргарет. Серпень 1932.
Принцеса Єлизавета і Маргарет. Серпень 1932.

Маргарет швидко змирилася з тим, що їй не бачити престолу і з головою поринула в різного роду розважальні заходи. Єлизавета до витівок молодшенької ставилася прихильно і підтримувала не дуже щасливу в особистому житті принцесу.

Возз'єднання з принцесами Єлизаветою і Маргарет після світового туру короля та королеви, 1939
Возз'єднання з принцесами Єлизаветою і Маргарет після світового туру короля та королеви, 1939

У день смерті батька до 25-річної Єлизавети підійшла принцеса Маргарет, і сказала: "Це означає, що ти станеш королевою? Бідолашна!".

Дуже часто Єлизавету II називають відстороненою матір'ю, особливо це стосується ранніх років її старших дітей - принца Чарльза і принцеси Анни. Багато хто вважає, що монарший обов'язок був для Королеви найважливішим питанням, в той час як сімейні справи вона звикла відкладати. Відомо, що принц Уельський докоряв матері за те, що вона не приділяла йому достатньо часу, поки він був маленьким. Перші три дні народження свого первістка Єлизавета просто пропустила, хоча в дитинстві сама страждала від браку уваги.

На щастя, нові покоління монаршої сім'ї відмовилися від старої практики і намагалися приділяти своїм дітям якомога більше часу. Так, принцеса Діана, порушивши вимоги протоколу, колись взяла в тур по Австралії і Новій Зеландії Вільяма і Гаррі, а вони, в свою чергу, теж намагаються не розлучатися зі своїми дітьми.

Змінилась і сама королева. Вона обожнює своїх правнуків, щоразу влаштовує малюкам приємні сюрпризи, дарує подарунки, та й взагалі поводиться як звичайнісінька, зовсім не вінценосна бабуся.

королева Єлизавета з сім'єю
королева Єлизавета з сім'єю

королева Єлизавета з правнуками
королева Єлизавета з правнуками

королева Єлизавета з правнуками
королева Єлизавета з правнуками

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, принц Чарльз може зайняти престол вже влітку, названо головну причину

Як повідомляв портал Знай.ua, Єлизавета II і принц Філіп мало не зірвали весілля Чарльза, про це Камілла роками мовчала.

Також Знай.ua писав, як сестра королеви Єлизавети II Маргарет пішла під вінець