3 листопада в Пуерто-Ріко відбудеться референдум про входження до складу США на правах штату. Стало відомо, що губернатор Пуерто-Ріко Ванда Васкес Гарсед підписала відповідний закон і розповіла про це в твіттері.

"Сьогодні ми зробили позитивний крок у пошуках рівності. Ми підписали Закон про остаточне визначення політичного статусу Пуерто-Ріко, що передбачає проведення плебісциту 3 листопада 2020 року, в день загальних виборів на острові", - пише губернатор Пуерто-Ріко Ванда Васкес Гарсед.

Але є дуже важливе застереження, що при цьому результати референдуму не будуть носити обов'язковий характер. Адже для того, щоб Пуерто-Ріко могло увійти до складу США, повинен дати схвалення ще й американський Конгрес.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Це не перша спроба Пуерто-Ріко приєднатися до Сполучених Штатів Америки. C 1967 по 2017 роки пройшли п'ять референдумів з цього питання. Примітно, що на останньому референдумі за входження до складу США проголосували 97% виборців. Правда, явка на ньому становила лише 23%.

Пуерто-Ріко має статус невключенної або ж неінкорпормованої організованої території під управлінням США. Острів управляється місцевим урядом, але формально верховна влада належить Конгресу США. Жителі Пуерто-Ріко не беруть участі у федеральних виборах, хоча мають громадянство США і платять деякі податки.