Прийшов вересень, а з ним дощі і, звичайно ж, грибний сезон.

Але перш, ніж приступити до грибного полювання, необхідно знати, що в Україні існує близько 80 видів небезпечних грибів. З них 15 — небезпечні для життя.

Зазвичай люди надходять у лікарню з скаргами на отруєння блідою поганкою. Недосвідчені грибники часто плутає її з печерицями та сироїжками.

Втім, отруїтися можна і їстівними грибами, якщо вони не пройшли належну термічну обробку або росли на забрудненому середовищі.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок
Показати ще

Перші симптоми отруєння виникають через 5-7 годин. У їх числі судоми, гострий біль у животі, рясне слиновиділення, нудота, блювання, пронос, уповільнений пульс, загальна слабкість. Іноді інтоксикація супроводжується візуальними і слуховими галюцинаціями.

Що робити, якщо отруївся грибами

В першу чергу звернутися за допомогою до медичних фахівців, а до їхнього приїзду спробувати промити шлунок 1,5 літрами звичайної води.

Також медики рекомендують прийняти сольове проносне і активоване вугілля.

Як не отруїтися грибами

Краще всього відмовитися від вживання у їжу дикорослих грибів та не купувати їх з рук.

При зборі грибів утримайтеся від старих, перезрілих або надто молодих грибів. Не збирайте гриби після посухи, так як з-за високих температур продукт втрачає рідину і накопичує токсини.

Зібрані гриби краще промити і відварити протягом 30 хвилин у звичайній воді.

Нагадаємо, зловживання соками, в тому числі смузі, може негативно відіб'ється на здоров'я і привести до ожиріння.

Вживання таких напоїв бажано скоротити, а краще вгамовувати спрагу звичайною водою. За словами дієтолога, обіцяна користь від соків і смузі часто перебільшена.

Як повідомляв портал "Знай.uа" німецькі знайшли зв'язок між виникненням раку грудей і вживанням жирних молочних продуктів. У ході досліджень фахівці дійшли висновку, що висока употреление жирних молочних продуктів сприяє зростанню ракових клітин.

Також Знай.uа" писав, як боротися з "апельсиновою кіркою" целюліту в домашніх умовах.