Збільшення однієї з областей мозку призводить до розвитку депресії та біполярного розладу.

До такого висновку прийшла група дослідників під керівництвом Стефані Шиндлер (Stephanie Schindler), що працює у Відділі психіатрії та психотерапії в університетській лікарні Лейпцига (Німеччина), пише Acta Psychiatrica Scandinavica.

Шиндлер і її команда проаналізували головний мозок 84 осіб, з яких: 20 добровольців страждали від депресії, але не приймали жодних ліків; 20 — страждали від депресії, але приймали ліки; 21 — з біполярним розладом, а 23 — контрольна група без будь-яких психічних відхилень.

Аналіз показав, що у людей з афективними розладами спостерігалося 5-процентне збільшення обсягу лівій частині гіпоталамуса. Важливо відзначити, розмір цієї області мозку впливає на степепь тяжкості захворювання.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року
Показати ще

На думку вчених, у людей, які страждають від депресії, порушена дисфункція гіпоталамо-гіпофізарної системи, яка відповідає за рівень кортизолу в організмі людини. Цей гормон вырабывается у високій кількості у разі виникнення небезпеки або стресової ситуації.

При відсутності таких система стабілізує гормональний фон, однак у людей з депресією спостерігається постійний високий рівень вироблення кортизолу навіть при відсутності загрозливої ситуації.

"Підвищена активність може призвести до структурних змін в мозку і, отже, до збільшення обсягу гіпоталамуса, як правило, до розміру монети в один цент", — пояснює співавтор дослідження Стефан Гейєр (Stefan Geyer).

Як стверджують автори дослідження, нове відкриття підтверджує теорію, що структурна і функціональна асиметрія ділянок головного мозку може відбитися на розвитку психічних захворювань.

Нагадаємо, нещодавнє дослідження шведських учених показало, що кількість чоловіків, що страждають від постродовой депресії зросла в 10 разів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", альтруїзм на ряду зі здоровим харчуванням і заняттями спорту продовжує життя.

Також "Знай.uа" писав, що дослідники склали рейтинг найбільш травмуючих танців у світі.