Новий аналіз крові дозволить поліції зі всього світу визначати ступінь втоми у водіїв.

Про це повідомили вчені з Дослідницького центру сну в Університеті Суррея (Британія) після тестового випробування пристрою на 36 добровольцях, пише Sleep.

Спершу дослідники доручили учасникам експерименту непросте завдання — не спати протягом 40 годин (майже дві доби). Потім у випробовуваних взяли зразки крові і вивчили можливі зміни в тисячах генах.

З крові добровольців отримали матричну РНК — це невеликі фрагменти, отримані з активних генів для виробництва білків. Потім використавши комп'ютерну програму вчені виділили спеціальні біомаркери, які вказували на брак сну.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Аналіз отриманих зразків виявив 68 генів, які могли б визначити ступені недосипання людини з точністю до 92 %.

Медики вважають, що їх пристрій дозволить запобігти дорожньо-транспортні пригоди, які стаються з вини водіїв, поснулих за кермом. І мова йде не тільки про автомобілі, але про будь-яки види транспортних перевезень: наземнi, повітрянi і воднi.

Також вчені вважають, що у майбутньому новий винахід візьмуть на озброєння роботодавці, щоб виявляти ступінь профпридатності своїх працівників протягом дня.

Вчені сподіваються створити тест, який дозволить виявляти скільки кому треба спати в залежності від структури їх генів

Згідно зі статистикою 2015 року, втома в 4 % випадків фігурує в якості причини дорожньо-транспортної пригоди; і в 2 % будь-яких нещасних випадків на дорозі. Втім, багато хто вважає, що цей показник сильно занижений, тому що втома набагато важче знайти, ніж алкоголь і наркотики в крові водіїв.

Нагадаємо, сон тривалістю від 6 до 8 годин значно скорочує ризик виникнення коронарних захворювань серця та інсульту.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Монреальського університету (Канада) довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, чому ми прокидаємося раніше будильника.