Міжнародна група вчених вважає, що стародавній ретровірус може бути пов'язаний з виникненням наркозалежності у сучасних людей.

Дослідники з Оксфорда і Афін детально вивчили і порівняли геноми споживачів наркотиків з Великобританії і Греції, пише Daily Mail.

Вони виявили, що в геномі наркозалежних частіше зустрічається стародавній ретровірус під назвою HK2, що впливає на гени, що впливають на роботу "гормону радості" — дофаміну.

Група проаналізувала зразки британських пацієнтів з гепатитом с і грецьких пацієнтів з ВІЛ-інфекцією, які заразилися в процесі вживання ін'єкційних наркотиків.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Дослідники виявили, що HK2 в два-три рази частіше зустрічаються у людей, які страждають від героїнової залежності. Відкриття зроблено в рамках восьмирічного дослідницького проекту з вивчення вредоности HK2.

В людському геномі часто зустрічаються залишки стародавніх вірусів, якими хворіли наші дуже далекі предки. Раніше дослідники вважали, що вони не відіграють вирішальної ролі на формування захворювань або аддиктивності.

Однак HK2, схоже, відрізняється. Іноді його частини можна виявити в різних зонах організму. HK2 присутня приблизно у п'яти відсотків населення Землі.

"Нам відомо про чітких біологічних ролях невеликої кількості ендогенних ретровірусів людини. Проте раніше у нас не було переконливих доказів їх впливу", — заявляє дослідник Аріс Катзуракис (Aris Katzourakis)

На думку дослідників, різновиди HK2 можуть впливати на формування наркозалежності у деяких людей.

Нагадаємо, відмова від фаст-фуду викликає абстинентний синдром, схожий на той, що виникає після припинення прийому наркотиків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", нове дослідження, проведене експертами з Університету Східної Англії пролило світло на профілактичні особливості середземноморської дієти.

Також "Знай.uа" писав, що надмірне вживання їжі, багатої на глютен в період вагітності подвоює ризики наявності діабету 1-го типу у новонароджених.