Несподівану властивість нашого волосся виявила група американських дерматологів під час пошуку засобу від облисіння.

По-перше, виявилося, що волосянные фолікули містять нюхові рецептори аналогічні тим, що присутня в нашому носі, пише Live Science.

По-друге, дослідники виявили, що рецептори волосяних фолікул можуть бути активовані ароматом сандалора. Іншими словами — запах сандалу стимулює ріст волосся.

Попередні дослідження показали, що синтетичний запах сандалового дерева, який часто використовується в косметичних засобах або парфуми, може націлити спеціальний рецептор на кератиноцити. Клітини, які також зустрічаються в волосяних фолікулах і виробляють кератин, основний білок, що надає волоссю структуру і захищає їх від ушкоджень.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Спершу медики пофарбували зразки людського скальпу флуоресцентними фарбами і виявили, що волосяні фолікули містять специфічний нюховий рецептор — OR2AT4.

Потім дослідники опрацювали сандаларом людські волосяні фолікули. Через шість днів кількість умираючих кератиноцитів скоротилося.

Експерти також виявили, що запах сандалу збільшив експресію гормону, який подовжує фазу росту волосяного фолікула. Під час цієї фази клітини швидко діляться, а довжина волосся збільшується.

Проте за словами медиків, до повноцінного засоби від облисіння ще далеко. Результати експерименту не розуміють, що люди повинні втирати запах сандалового дерева в голову, щоб позбавитися від випадання волосся.

Потрібно набагато більше досліджень, що включають клінічні випробування.

Ольфакторные рецептори або білки, що володіють здатністю зв'язуватися з молекулами запаху, існували задовго до того, як у організмів розвинулося нюх. Їх можна виявити в тканинах серця, кишечника й навіть у спермі. Завдяки їм сперматозоїди відстежують місце розташування яйцеклітини.

Нагадаємо, запах інфікованих організмів може передаватися здоровим без зараження.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ізраїльські вчені з'ясували, з якими препаратами пробіотики можуть завдати серйозної шкоди людському організму.

Також "Знай.uа" писав, що дослідники виявили зв'язок між недостатньою кількістю нічного сну і високим ризиком хвороби Альцгеймера.