Синдром самозванця — психологічний феномен досить-таки поширений в наші дні серед успішних людей, а особливо жінок.

Його легко сплутати з низькою самооцінкою: людина схильна вважати будь-які свої досягнення і успіхи підступами удачі, збігом обставин чи власним обманом. Коротше кажучи, вважає, що він жахливий шахрай, який досяг високих результатів, не завдяки своїм умінням або навичкам, а тому що вів в оману оточуючих. Крім того, "самозванці" живуть в постійному побоюванні, що їх виведуть на чисту воду.

Люди з синдромом самозванця надто недооцінюють себе і соромляться хвальбы. Їх життя наповнено тривогою і постійним стресом. Синдром знижує почуття власної гідності, виснажує впевненість у собі, впливає на психічне благополуччя та особисті відносини.

Недавнє дослідження, опубліковане у Міжнародному журналі поведінкової науки, показало, що 70 % людей (більшість з яких жінки) хоч раз у житті переживали це почуття, пише Daily Mail.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Найчастіше психологічне явище зачіпає жінок, почасти через гендерної нерівності у трудових відносинах.

Який ви "самозванець"?

Доктор Санді Манн (Sandi Mann) з Університету Центрального Ланкаширу поділяє людей з синдромом самозванця на п'ять типів:

1. Перфекціоніст — завищують вимоги до себе;

2. Надлюдина — закомплексовані трудоголіки;

3. Геній від народження — з блискучими здібностями, які схильні комплексувати, якщо їм доводиться прикладати зусилля;

4. Суворий одинак — соромляться просити про допомогу;

5. Експерт — заслужили цей титул всіма правдами і неправдами і бояться, що оточуючі дізнаються про це.

Зустрічаються також суміжні типи особистостей.

Як позбутися синдрому самозванця?

Як заявляють психологи, спершу необхідно визнати наявність такої проблеми. Це універсальний перший крок у багатьох терапіях.

Потім складіть список своїх досягнень: не применшуйте своїх заслуг. Просто напишіть, чого ви досягли за життя де-факто.

Порівняйте які з них — продукт ваших зусиль, а які збіг обставин чи підступи Фортуни. Погодьтеся, нікому не щастить вічно.

Зізнайтеся, що вам не потрібно бути ідеальним, щоб бути успішним. У синдрому є і хороші сторони — він мотивує поліпшуватися.

Незабаром ви зрозумієте, що єдиний самозванець тут — ваш самообман.

Нагадаємо, лікування може бути набагато ефективніше, якщо медичну допомогу надає незнайомий нам людина.

Як повідомляв портал "Знай.uа", курс складається з антибіотиків і галію IV ефективний у боротьбі з бактеріями з високою стійкістю до медичних препаратів.

Також "Знай.uа" писав, британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.