Естроген зустрічається як в організмі жінок, так і чоловіків. Цей гормон впливає на лібідо, настрій, здоров'я, фертильність і багато інших показниких організму.

Естроген зазвичай називають "жіночим гормоном", незважаючи на те, що він має життєво важливе значення для здоров'я чоловіків: підтримує роботу мозку, серця, кісток, м'язів та імунної системи, пише Medical News Today.

Втім, високий рівень естрогену може призвести до порушення роботи організму: ожиріння, iмпотенцiю, депресiю, мiгренi, зменшення м'язової маси і до гінекомастії.

Деякі дослідження довели, що певні компоненти в нашому раціоні можуть вплинути на рівень естрогену. У цій статті ми розглянемо продукти, які, як вважається, знижують концентрацію гормону в чоловічому організмі і входять в антиэстрогенновые дієти:

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Соєві продукти

Особливо багаті рослинними естрогенами. Фітоестрогени знижують кількість природного гормону. Естрогени рослин скорочують ризик розвитку раку передміхурової залози.

Хрестоцвіті овочі

Хрестоцвіті овочі також містять високий рівень фітоестрогенів. До них відносяться: звичайна і цвітна капуста, брокколі і рідкісна в наших краях капуста пліч-чой.

Гриби

Печериці допомагають збільшувати рівень тестостерону у чоловік і знизити рівень естрогенів.

Куркума

Містить хімічну речовину під назвою куркумін. Дослідження, проведене в 2014 році, показало, що великі дози куркумину підвищують рівень тестостерону у лабораторних щурів.

Продукти, яких слід уникати

Згідно з деякими дослідженнями, такі продукти можуть збільшити рівень естрогенів у чоловіків:

Молочна продукція і м'ясо

Всі продукти тваринного походження містять естроген. Багато молочні ферми додають у раціон корів високі дози естрогену для збільшення обсягів молока.

Алкоголь

Алкоголь збільшує рівень естрогену в крові і підвищує ризик виникнення раку молочної залози.

Зернові

Багато сільськогосподарські культури містять грибок зеараленон, який підвищує стимилирует вироблення естрогену.

Бобові

Бобові містять фітоестрогени. Проте необов'язково відразу викреслювати їх зі свого раціону. У помірних пропорціях бобові приносять користь і вважається відмінною альтернативою м'ясу.

Однак перш, ніж кардинально змінювати свою дієту, звернути до медичного фахівця, який направить вас на відповідні аналізи для визначення рівня тестостерону та естрогену у вас в крові.

Нагадаємо, про топ-15 продуктів, що містять пребіотики.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ось 7 причин полюбити риб'ячий жир.

Також "Знай.uа" писав для чого потрібен вітамін B12.