Міжнародна група хіміків працює над створенням експериментальних лік, якi прискорять курс лікування туберкульозу.

Медики давно б'ються над цією проблемою. Бактерії роду Mycobacterium, які призводять до розвитку захворювання, ховаються від антибіотиків всередині імунних клітин, становлясь недосяжними для медичних препаратів, пише MedicalXpress.

Людям, страждаючим від цього захворювання, доводиться регулярно приймати цілий коктейль з антибіотиків протягом багатьох місяців, тому що ліки діють на бактерії тільки тоді, коли ті виростають всередині макрофагів і вириваються назовні.

Дослідник Альфредо Анжелес-Боза (Alfredo Angeles-Boz) і його асистент Дабен Либардо (Daben Libardo) запропонували антибіотики на основі пептидів з риби, асцидії і інших морських істот.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Справа в тому, що багато мешканців морів продукують антибіотичні пептиди з однiєю дивной властивістю: при контакті з міддю, вони змінюють її електричний заряд від +2 до +3. Після цього мідь стає "агресивніше" і здатна "відривати" електрони від деяких молекул і додавати їх до інших кисневмісніх молекулам, якi перетворюються у вільних радикалів, які атакують всі, з чим стикаються, включаючи Mycobacteria.

Людські макрофаги, інфіковані Mycobacteria, також використовують мідь для боротьби з бактеріями, але вони роблять це менш складним способом. Вони затримують бактерії в бульбашці, а потім вводять іони міді +1. Однак Mycobacteria може впоратися з цим.

Шкідливі миркоорганизмы викрадають додатковий електрон з іона міді, таким чином зробивши її неактивної і безпечною.

Проте медики припустили, що якщо пептиди антибіотика наблизяться до бактерій, то можуть захопити один з іонів міді і використовувати його в якості зброї.

Та навіть хіміки запропонували спосіб, як це зробити. Вони поміщають пептиди в маленькі бульбашки з білкових інгредієнтів, якими так люблять "харчуватися" Mycobacteria. Поки бактерії зайняті "закускою", пептид вбиває їх.

Нова вакцина показала успішні результати на макрофагах в лабораторних умовах, проте виявилася безсила при лікуванні туберкульозу у мишей.

Наступним кроком у дослідженні є використання тієї ж хімії в більш дрібних молекулах, які можна приймати у вигляді таблеток, таких як більш типові антибіотики.

Нагадаємо, мобільні телефони допоможуть зменшити поширення туберкульозної інфекції.

Як повідомляв портал "Знай.uа", завдяки електричному імплантату, який стимулює нерви на спинний хорде, 29-річний чоловік з параплегією зміг знову пересуватися.

Також "Знай.uа" писав, що вживання харчових волокон дозволяє зменшити ймовірність розвитку запальних процесів в організмі.