Люди, які страждають від депресiї, схильні передчасному старінню на біологічному рівні.

До такого висновку прийшла команда вчених на чолі з Лаурою Хан (Laura Han) з Медичного центру Амстердамського університету після того, як вивчили структуру ДНК людей з психічним розладом, пише The Medical News Today.

Медики виявили, що ДНК людей з важкою формою депресії виглядають старше в середньому на 8 місяців, ніж у здорових людей.

Раніше аналогічний ефект спостерігався у людей, які пережили в дитинстві травмуючі події: насильство, ізоляцію або погане поводження.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Вчені вивчили ДНК 811 осіб з депресією і 319 здорових людей. Дослідження показало, що епігенетичні зміни відбувалися швидше у людей з депресією.

Епігенетика — це дослідження змін експресії генів, які не впливають на послідовність ДНК. Такі зміни можуть відбутися в результаті багатьох факторів, включаючи навколишнє середовище і способу життя.

Одним з механізмів, за допомогою якого відбувається епігенетичнi зміни, називається метилювання ДНК, тобто коли метильної групи переносять і додають до ДНК.

З'ясувалося, що люди з важким депресивним розладом мають ступінь метилування та епігенетичні зміни, що свідчить про старшому віці. Простіше кажучи, люди з депресією були біологічно старше на 8 місяців, ніж люди без депресії.

У деяких випадках тяжкої депресії цей біологічний вік був на 10-15 років старше хронологічного віку.

Дослідження також показало, що ті, у кого була дитяча травма, були в середньому на 1.06 року старше, ніж люди, у яких не було травми.

"Наша робота показує, що рівні метилування у певних локусів збільшуються і зменшуються з віком, і тому картина метилювання є хорошим показником біологічного віку. Ця різниця стає більш очевидною з віком, особливо коли люди виповнюється 50 або 60 років", — повідала професор Хан.

Результати вказують, що дитячі травми надають біологічний ефект. Тому необхідно проводити профілактичні та терапевтичні заходи, коли мова йде про депресії та несприятливий дитячий досвід.

Тим не менш, медики наголосили, що необхідні додаткові дослідження для закріплення результатів.

Нагадаємо, ризик виникнення післяпологової депресії збільшується у жінок, які народжують взимку.

Як повідомляв портал "Знай.uа" кількість чоловіків, що страждають від постнатальної депресії зросла в 10 разів.

Також "Знай.uа" писав, як відрізнити чоловічу депресію від звичайної печалі.