Азооспермія призводить до передчасної смерті у представників сильної статі.

До такого невтішного висновку прийшли дослідники після аналізу даних 50 000 датських чоловіків, які страждають від безпліддя.

Азооспермія характеризується відсутністю сперматозоїдів в еякуляті. Найбільш поширеною причиною цього явища вважається непрохідність сім'явивідних шляхів, із-за чого "пуголовки" проникають в саму сперму. Інший різновид азооспермії, секреторна, пов'язана з генетичними аномаліями в тестикулах. В світі близько 1 % чоловіків страждає від рідкісної патології.

Дані, отримані в період з 2006 по 2015 рік показали, що середня тривалість життя чоловіків з азооспермією становить 48,8 років.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Цей взаємозв'язок можна пояснити загальними генетичними факторами", — стверджує провідний дослідник Лара Хелен Глейзер (Clara Helene Glazer).

Крім цього, дослідники розділили чоловіків на групи в залежності від їх фертильності: з азооспермією, з олiгоспермією (знижений кількість сперматозоїдів), здорових і тих, хто провів вазектомію. Найбільші ризики передчасної смерті майже в два рази, спостерігались у чоловіків, у чиїй спермі і зовсім відсутні сперматозоїди.

В інших випадках спостерігалися однакові ризики для здоров'я.

"Грунтуючись на наших попередніх дослідженнях та інших дослідженнях в цій області, ми очікували також виявити більш високий ризик смертності серед чоловіків з олiгоспермією. Однак наші прогнози не збулися, ризики були не настільки великі", — заявила професор Глейзер.

Раніше медики припускали, що олігоспермія також сприяє передчасної смерті. Отримані результати є частиною широкого дослідження фертильності чоловіків.

Нагадаємо, еректильна дисфункція може бути пов'язана з неправильною роботою конкретної ділянки ДНК.

Як повідомляв портал "Знай.uа", високі дози віагри можуть призвести до порушення колірного зору.

Також "Знай.uа" писав, комбіновані протизаплідні засоби зменшують ймовірність розвитку раку яєчників серед молодих жінок.