Колупання в носі може призвести до поширення небезпечної iнфекції.

До такого висновку прийшли дослідники з Ліверпульської школи тропічної медицини після вивчення способів передачі пневмонії через шкіру, повідомляє Європейський респіраторний журнал.

У рамках експерименту вчені попросили 10 добровольців провести різні маніпуляції перед носом: колупатися в носі, почесть ніс, понюхати пальці, чхнути і так далі. Найбільше бактерії спостерігалося у людей з "мокрим носом".

За словами дослідників, наявність таких бактерій дітей зміцнює імунну систему і знижує шанси захворювання на похідними інфекціями в подальшому, тому не зрозуміло чи намагатися рятувати від них.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Інша справа, що пневмококи рано чи пізно опиняться на руках у дітей, які передадуться їх літнім родичам при контакті. Слід зазначити, що пневмонія викликає серйозні ускладнення у людей похилого віку з ослабленою імунною системою.

В якості профілактики медики радять регулярно мити руки дітям, прати іграшки і протирати предмети, до яких доторкаються малюки.

Пневмонія викликає набрякання легенів, вражаючи альвеоли, зменшуючи надходження кисню в організм і мозок.

За словами дослідників, від пневмококової інфекції щорічно помирає 1,3 мільйона дітей.

"Результати підтверджують, що ми повинні дотримуватися суворої гігієни рук і прийняти основні заходи боротьби з інфекцією: відмовитися від спільного використання продуктів харчування, напоїв і мобільних телефонів, для того, щоб знизити передачу бактеріальних респіраторних патогенів, зокрема пневмокок", — заявив президент Європейського респіраторного товариства Тобіас Уэлте (Tobias Welte).

Нагадаємо, бактерії з організму атлантичної глибоководної губки допоможуть вилікувати небезпечні і стійкі інфекції.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.

Також "Знай.uа" писав, команда вчених запропонувала план по створенню Ноєвого ковчега для мікробіома.