Соняшникова олiя зменшує рівень "поганого" холестерину.

До такого висновку прийшли вчені з Німецького інституту харчування людини Потсдам-Реббрюке після метааналізу 55 досліджень, присвяченим порівняльної корисності різних видів масел, повідомляє Journal of Lipid Research.

Вчені вперше оцінили вплив декількох масел і твердих жирів на ліпіди крові. Для цього доктор Лукас Швiнгшакль (Lukas Schwingshackl) разом з дослідницькою командою використовували статистичний метод, званий мережевим метаанализом, який дозволяє порівнювати інформацію величезної кількості баз даних за допомогою "прямих і непрямих порівнянь".

Наприклад, така методика дозволяє зіставити корисність оливкової олії та соняшникового, аналізуючи результати двох суперечливих досліджень.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Дана наукова робота проаналізувала бази даних різних оглядів, починаючи з 1980 року, які були присвячені впливу різних типів дієтичних жирів на ліпіди крові.

Медики оцінили вплив споживання "однакової кількості калорій" з двох або більше типів твердих жирів або олій протягом мінімум 3 тижнів на рівні різних ліпідів крові.

Аналіз торкнувся 13 олiй і твердих жирів: сафлорову, соняшникову, ріпакову, лляну, оливкову, конопляну, кукурудзяну, кокосову, пальмову та соєву олію, вершкове масло, а також яловичий жир і сало.

Найбільш корисними, щодо рівня холестерину, виявилися соняшникова, сафлорова, рапсова і льняна олiя. Масло тваринного походження навпаки збільшує рівень "поганого" холестерину.

Дослідники згодні, що такий підхід несе певні обмеження, проте основна мета роботи полягала у порівнянні рівнів ліпідів, а ризик розвитку захворювань.

Крім цього, деякі масла були корисною в одній якості, але шкідливі в іншому: при зниженні ЛПНЩ, вони підвищували ЛПВЩ і тригліцеридів.

"Деякі жителі середземноморських країн воліли б побачити на першому місці оливкову олію, проте, на їх жаль, це не так", — заявив професор Лукас Швингшакль

Аномальні рівні присутності холестерину в крові збільшує ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань. Заміна насичених жирних кислот або моно-, або поліненасиченими жирними кислотами знижує рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) і знижує ризик.

Нагадаємо все, що потрібно знати про "поганий" холестерин.

Як повідомляв портал "Знай.uа", любителі фастфуду частіше за інших страждають від депресії.

Також "Знай.uа" писав все про корисні властивості оливкової олії.