Унiкальний білок плодових мух дозволить зменшити чисельність шкідливих комарiв, які переносять малярію і жовту лихоманку.

Нове дослідження Йоркського університету дозволило інакше поглянути на протеїн, який бере участь у нормализацiї рівня інсуліну у дрозофіла фруктового. Раніше медики вважали, що він веде себе аналогічно тим, що присутні в організмі людей, повідомляє Nature Communications.

Плодові мухи часто використовуються в якості об'єктів для дослідження багатьох людських захворювань, особливо нейродегенеративних, тому що система вивільнення інсуліну і інших гормонів, які стимулюють обмін речовин, ріст клітин і загибель клітин, схожа як у людей, так і у тварин і навіть комах.

За словами дослідників, їх наукова робота продемонструвала, що білок відрізняється, проте характерний серед багатьох інших комах, зокрема комарів.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок
Показати ще

"Тепер ми можемо придумати методи, які не дозволяють цього білку активувати гормони, які підтримують тривалість життя деяких з цих комах", — заявив професор Марек Бжозовський (Marek Brzozowski).

Медики вже давно працюють над тим, щоб дати відбій полчищами москітів, які переносять в собі смертельні інфекції. Частина з них присвятили свою діяльність розробці іммунностімуляторов; частина работаетает над проектом генетичної модифікації комах, яка зменшить їх чисельність.

"Наше відкриття великопно, оскільки відкриває нові можливості в розробці ліків проти хвороб, що передаються від комарів, а також наближає нас до кращого розуміння деяких неврологічних захворювань у людей. Наприклад, хвороба Альцгеймера", —заявив професор Бжозовський.

Нагадаємо, медики розробили нові методи для прискореного виявлення бактерії боррелия, які призводять до розвитку хвороби Лайма.

Як повідомляв портал "Знай.uа", завдяки електричному імплантату, який стимулює нерви на спинний хорде, 29-річний чоловік з параплегією зміг знову пересуватися.

Також "Знай.uа" писав, що вживання харчових волокон дозволяє зменшити ймовірність розвитку запальних процесів в організмі.