Грудне вигодовування збільшує ймовірність виникнення рака молочної залози на 3 %.

Однак такий ризик є тимчасовим, а вчені вважають, що грудне вигодовування навпаки оказує профілактичний ефект, пише The Medical News Today.

Нові дослідження команди медиків з лікарні Джорджтаун Юніверсіті продемонстрували взаємозв'язок між грудним вигодовуванням і раком молочної залози.

Медики вивчили на прикладі лабораторних мишах, як аутофагiя впливає на ризик розвитку небезпечного захворювання. Аутофагiя — процес, при якому організм позбавляється від дисфункціональних білків і клітинного "сміття". Дослідники також використовували два різних препарату, які допомагали посилювати і блокувати цей процес.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

З'ясувалося, що аутофагiя контролює чи виживуть клітини, які відповідають за вироблення молока під час грудного вигодовування, після того, як закінчиться грудне вигодовування.

"Ми вперше виявили молекулярний перемикач — розгорнутe білковe відповідь (UPR), яка активує аутофагiю, контролюючу долю молочних клітин", — пояснив провідний дослідник Енні Варрі (Anni Wärri).

Команда вивчила двоетапний процес ремоделювання молочної залози, який виникає після грудного вигодовування.

Як пояснюють дослідники, дві стадії ремоделювання грудей відбуваються під час грудного вигодовування і відлучення від грудей. У першій стадії клітини молочної залози переключаються на функцію виживання, щоб підтримувати лактацію через молочні протоки.

У другій стадії молочні клітини включають "вимикач смерті", які повертає молочні залози в їх звичайний стан.

З'ясувалося, що коли миші перестають годувати виводок, накопичення білка в протоках викликає UPR. Включається режим аутофагії. При повторному грудному вигодовуванні лактація починається знову, UPR і аутофагiя опускаються до нормального рівня.

Тим не менш, накопичення молочних білків, яке відбувається під час відлучення, викликає клітинний стрес, який, у свою чергу, перемикається на аутофагiю.

Як пояснює провідний автор, на стадії оборотної аутофагия може призвести до виживання і розмноження ракових клітин.

Тим не менш, автори чітко підкреслюють, що результати не означають, що грудне вигодовування обов'язково підвищує ризик раку молочної залози.

Нагадаємо, британські медики схвалили медикаментозне засіб, що позбавить жінок від ранкової нудоти.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.

Також "Знай.uа" писав, комбіновані протизаплідні засоби зменшують ймовірність розвитку раку яєчників серед молодих жінок.