Глобальне потепління може призвести до повторної епідемії бубонної чуми, яка знищила десятки мільйонів людей в Середні століття.

Професор з Оксфорда Пітер Франкопан (Peter Frankopan) заявляє, що танення леда може потривожити небезпечні патогени, які перебувають у сплячці. Схоже потепління призвело до буйства Чорної смерті у 1340-х роках, повідомляє The Times.

За словами дослідника, перепади в температурі вже колись дозволили крихітному мікроба Yersinia pestis перетворитися в жахливу пандемію.

Чорна смерть вважається однією з найбільш смертоносних спалахів хвороб в історії людства. Десятки мільйонів людей загинули, а їхні тіла були поховані в братських могилах. Деякі вчені вважають, що в ті часи загинуло близько половину європейського населення.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Передбачається, що хвороба прибула в Європу з Азії і розповсюдилась по всьому континенту. Середньовічна медицина виявилася безсила перед страшною інфекцією. Церква була дискредитована, відродилися язичницькі культи і забобони, а також набралсилы релігійний фанатизм.

Експерти стверджують, що Чорна смерть скоротило світове населення з 450 мільйонів до майже 350 мільйонів у 1400 році, що призвело до значних соціальних змін.

В подальшому чума заявила про себе в Лондоні через майже три століття і за 18 місяців забрала життя близько 100 000 чоловік.

Для забезпечення карантину інфікованих закривали в будинках і відзначали червоним хрестом, громадські заходи були заборонені. Остання смерть у Лондоні від чуми зареєстрована в 1679 році.

І хоча сучасні антибіотики виліковують бубонну чуму, експерти побоюються, що пробудження давніх патогенів може супроводжуватися мутаціями, які вырабатают стійкість перед нинішніми препаратами.

Нагадаємо, вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.

Як повідомляв портал "Знай.uа", білок, що зв'язує інсулін-подібний фактор росту плодових мух, дозволить зменшити чисельність шкідливих комарів, які переносять малярію і жовту лихоманку.

Також "Знай.uа" писав, що завдяки електричному імплантату, який стимулює нерви на спинний хорде, 29-річний чоловік з параплегією зміг знову пересуватися.