Американські вчені вирішили перевірити гіпотезу, що більшість успішних людей — психопати.

Дослідники з Університету штату Алабама в Тускалусі переглянули наявні дані, щоб отримати більш чітке уявлення про психопатію у трудових відносинах, пише журнал "Журнал прикладної психології".

Особливо психологів цікавила "взаємозв'язок між психопатичними характеристиками особистості та лідерством".

Повторний метааналіз даних 92 досліджень показав, що люди з психопатогеними тенденціями, швидше за все, володіють лідерськими якостями, однак служба під їх керівництвом і їх завдання не завжди ефективні.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Таким чином, ми можемо припустити, що найчастіше такі люди поводяться строго з підлеглими, а їх інструменти "мотивації" не завжди виправдовують себе", — заявив автор дослідження Пітер Хармс (Peter Harms).

Проте дослідження показало деякі відмінності між чоловіками і жінками. Зокрема, психопатичні риси у жінок частіше сприймаються негативно.

"Існування такого подвійного стандарту, безумовно, пригнічує. Я можу собі уявити, що жінки, якi прагнуть зайняти керівні посади, отримують уявлення про те, що вони повинні наслідувати успішним лідерам чоловіків, які проявляють психопатичні тенденції", — заявила інший автор дослідження Карен Ландей (Karen Landay)

Оскільки це статеве розходження виявилося новим відкриттям, необхідно провести набагато більше досліджень, щоб розібратися в нюансах.

Автори також вказують деякі обмеження поточного дослідження; наприклад, вони засновували свій аналіз на відносно невеликому числі емпіричних досліджень. Крім цього, зараз відсутній стандартний спосіб вимірювання психопатії.

Крім того, в більшості досліджень, які вони аналізували, успіх лідерів оцінювався суб'єктивно; було б цікаво дізнатися, як вплинула об'єктивна міра, наприклад фінансовий успіх, результати висновків.

Нагадаємо, у кожному з нас живе психопат. У певних ситуаціях він може заявляти про себе, тоді як у звичайному житті ви навіть можете не підозрювати про його існування.

Як повідомляв портал "Знай.uа", що таке синдром самозванця і як від нього позбутися.

Також "Знай.uа" писав про фантосмiю — різновиду нюхових галюцинацій.