Медики і фітнес-тренера давно сперечаються, що зміцнює кістки набагато ефективніше — харчування або вправи.

Дослідники з Мічиганського університету порівняли вплив мінеральних добавок та фізичної активності на мишах і виявили дивовижні результати — харчування надає більший вплив на масу і силу кістки, ніж на фізичні вправи, пише Science Daily.

Крім цього, у мишей спостерігався приріст кісткової тканини навіть після закінчення тренувань, але за умови дотримання дієти.

"Тривала дієта з мінеральними добавками призводить не тільки до збільшення маси і сили кісток, але і до здатності підтримувати їх, навіть після того, як вони зношуються", — заявив професор Девід Кон (David Kohn).

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

Другий важливий висновок полягає в тому, що тільки дієта надає благотворний вплив на кістку, навіть без тренувань.

За словами Кона, в більшості інших досліджень розглядається вплив збільшення кількості кальцію в їжі. Дана наукова робота була присвячена збільшення кількості кальцію і фосфору.

Вважається, що люди набирають максимальну масу кістки в 20 років, і після цього вона постійно знижується.

На додаток до тестування маси і сили кістки, Кон і його колеги провели повну механічну оцінку, тому що обсяг кістки не завжди пророкує якість кicтной тканини.

"Дані свідчать про те, що дотримання дієти з додаванням мінералів запобігає втраті кісткової маси з віком, навіть якщо ви не займаєтеся фізичними вправами", — заявили дослідники

Нагадаємо, генетичні мутації викликають сколіоз. До такого висновку прийшли дослідники з Школи медицини Вашингтонського університету в Сент-Луїсі після порівняння певної мутації у здорових дітей і дітей з деформованим хребтом.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стовбурові клітини можна використовувати в якості засобу корекції розщепленого неба у немовлят.

Також "Знай.uа" писав, гризуни, які вживали вітамін А (ретинол) більше рекомендованої норми в 4,5-13 разу протягом однієї, чотирьох або десяти тижнів, частіше страждали від хвороб кісток і переломів.