Дієта, що складається із зелених овочів та буряку, допомагає знизити ризик виникнення вікових захворювань очей.

Вчені з Інституту медичних досліджень Westmead проаналізували показники здоров'я 2000 добровольців у віці старше 49 років, за якими спостерігали протягом 15 років, повідомляє Science Daily.

Дані показали, що люди, які вживають від 100 до 142 мг нітратів рослинного походження щодня, на 35% рідше страждають від макулодистрофії, ніж ті, хто брав 69 мг.

Макулодистрофія — загальна назва для групи захворювань, при яких уражається сітківка ока і порушується центральне зір. Одна з найбільш частих причин сліпоти у людей старше 55 років.

Популярні новини зараз
Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам У кого в Україні збільшаться пенсії з 1 квітня Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Дослідники стверджують, що вперше встановили взаємозв'язок між дієтичними нітратами і виникненням цього класу очних захворювань.

Медики рекомендують харчуватися листовими овочами і буряком в якості профілактики макулодистрофії.

Шпинат містить близько 20 мг нітрату на 100 г, а буряк — майже 15 мг нітрату на 100 р.

Слід зазначити, що дослідження не виявило особливої користі для людей, в чиєму щоденному раціоні містилося понад 142 мг нітратів. Також не виявлено взаємозв'язок між споживанням овочевих нітратів і пізньої стадії макулодистрофії, а також інших джерел нітратів і захворювання.

Основним фактом ризику очного недуги вважається вік. Захворювання найчастіше розвивається у людей після 50 років. В даний час ліки від цієї хвороби не існує.

Ця наукова робота вважається одним з найбільших у світі епідеміологічних досліджень, які вимірюють, як харчування і спосіб життя впливає на здоров'я та виникнення ряду хронічних захворювань.

"Наша мета — зрозуміти, чому виникають захворювання очей, а також виявити генетичні та екологічні умови, які загрожують зору", — заявив провідний автор дослідження Бамини Гопинатх (Bamini Gopinath).

Нагадаємо, американським вченим вдалося виростити фрагмент сітківки людського ока в лабораторних умовах.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, до 2050 року близько половини населення Землі буде страждати від короткозорості.