Несподівані симптоми проявилися у 42-річного жителя Саудівської Аравії, якому був поставлений діагноз неходжкінської лімфоми — різновиди раку, який починається в лімфоцитах.

Через п'ять місяців після виявлення захворювання нігті чоловіки стали коричневими з білими рівними горизонтальними лініями поперек пластини, пише New England Journal of Medicine.

Як пояснюють медики, колір обумовлений станом "меланонії", яке виникає, коли нігті містять надлишок меланіну, темно-коричневого або чорного пігменту, що офарблює волосся, шкіру і райдужну оболонку очей.

Прозорі лінії Мейса, які виглядають немов їх намалювали, можуть бути результатом травмованої структури нігтів. Схожий симптом — лінії Мюрке — також свідчать про зміни в кровоносних судинах нігтьової ложі.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Кожен із симптомів окремо часто проявляють себе. Однак одночасна наявність всіх трьох ознак — дуже рідкісний випадок", — заявляє професор Муса Альзаррани (Musa Alzahran) з Університету короля Сауда в Саудівській Аравії

Медики стверджують, що такий стан часто пов'язано з впливом хіміотерапії, яка викликає зміни шкіри, волосся і нігтів.

Крім цього, різні ліки також можуть призвести до появи акуратних ліній. У числі факторів також вказується низький рівень білка.

Зміни кольору і структури шкіри, нігтів і волосся часто говорять про те, що з організмом щось не так. Наприклад, ро наявність хвороби печінки і нирок..

За словами лікарів, лінії продовжували рости протягом ще декількох місяців. Чоловікові довелося прости два етапи хіміотерапії, а через шість місяців останнього курсу лікування, зовнішній вигляд нігтів знову прийшов у норму.

Нагадаємо, унікальний талант Леонардо да Вінчі може бути пов'язаний з наявністю у генія очного захворювання.

Як повідомляв портал "Знай.uа" глобальне потепління може призвести до повторної епідемії бубонної чуми, яка знищила десятки мільйонів людей в Середні століття.

Також "Знай.uа" писав, що завдяки електричному імплантату, який стимулює нерви на спинний хорде, 29-річний чоловік з параплегією зміг знову пересуватися.