Дослідники з Техаського університету A & M виявили область мозку, яка пригнічує почуття страху.

Відкриття дозволить переглянути існуючі методи лікування фобій і деяких психічних захворювань, зокрема посттравматичного стресового розладу (ПТСР), повідомляє Nature Communications.

Мова йде про крихітну області мозку, яка розташована в таламусі і називається nucleus reuniens або поєднуюче ядро, яке відіграє важливу роль у придушенні страху у щурів.

Перш дослідники вважали, що цей регіон служить в якості трансферу, завдяки якому сенсорна інформація переміщується від периферичної нервової системи в кору головного мозку.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

У рамках експерименту дослідники привчили щурів побоюватися певних речей, а потім впливали на область мозку, щоб побачити, наскільки часто буде проявляти себе страх.

Спершу медики з допомогою спеціальних речовин відключили діяльність поєднуючого ядра і виявилося, що пацюки не в силах впоратися зі страхом. Тоді дослідники вдалися до цілої фармакогенетической стратегії для вибіркового відключення нейронів в префронтальній корі. Для цього вчені використовували спеціально створені віруси, які "включаються" певними препаратами. Боязнь у гризунів залишилася на тому ж рівні.

Таким чином, лікарі зробили висновок, що поєднуюче ядро відіграє важливу роль у придушенні страху. Тому тепер вони мають намір проводити більш детальні дослідження для пошуках засобiв цілеспрямованого лікування психічних розладів.

Слід зазначити, що більшість сучасних ліків, що призначають при ПТСР, діють на всі нейрони в мозку. Тим не менш, поведінкова терапія, протягом якої пацієнти піддаються тривалому повторному впливу страхів і тривог в безпечних умовах, ефективна в зменшенні страху, але при цьому супроводжується рецидивами.

Нагадаємо, результати нового дослідження заперечили твердження, що багаті живуть довше бідних.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у людському організмі зустрічаються крихітні частинки пластику.

Також "Знай.uа" писав, що класична гра "Тетріс" зменшує тривогу і хвилювання при очікуванні.