Симетрія обличчя змінюється з віком людини.

До такого висновку прийшли дослідники з лікарні Гори Оберн після того, як використали тривимірні цифрові методи візуалізації для аналізу змін у структурі рис обличчя, повідомляє Daily Mail.

Доктор Хелена Тейлор (Helena Taylor) разом зі своєю командою детально вивчила зміни в зовнішності 191 добровольця у віці від чотирьох місяців до 88 років і зафіксувала зміни, що відбулися з часом.

Потім вони вирахували "середньоквадратичне відхилення" (RMSD) для кількісної оцінки ступеня асиметрії між двома сторонами кожній грані. За віковими групами RMSD-розрахунки симетрії особи гуртувалися між 0,4 і 1,3 мм.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Дослідники встановили, що форма обличчя змінюється кожні 10 років на 0,06 мм. Зміни ледь помітні і зачіпають в основному нижні дві третини особи від брів і носа і закінчуючи підборіддя кінчиком. Лицьова асиметрія суттєво не відрізнялася в залежності від раси або статі.

"Ми виявили значну кореляцію між віком і лицьової асиметрії", — заявили дослідники.

Медики сподіваються зрозуміти, як асиметрія еволюціонує з часом і використовувати ці дані для покращення результатів як у реконструктивній, так і естетичної хірургії.

Хоча певна асиметрія вважається привабливою і властивої людській особі, досягнення симетрії є фундаментальною метою пластичної хірургії.

Раніше американські дерматологи заявили, що особові вправи покращують косметологічне дію ботокса.

Зокрема, медики рекомендують рухати м'язами обличчя, немов від подиву, чи супити брови, щоб ефективніше розгладити шкіру від зморшок. Як пояснили дослідники, ботокс зв'язується з рецепторами нервових клітин, розслабляють м'язи, і можливо, що вправи прискорюють цей процес зв'язування.

Нагадаємо, довіра до незнайомців сприяє довголіттю.

Як повідомляв портал "Знай.uа" медики виявили закономірність між віддаленою роботою та розвитком безсоння.

Також "Знай.uа" писав, що альтруїзм на ряду зі здоровим харчуванням і заняттями спортом продовжує життя.