Якщо ви вважали, що фекалії — лише залишки
непереварімой їжі, нам доведеться вас засмутити.

Їх склад відрізняється від дієти і обміну речовин людини, умов навколишнього середовища та захворювань, повідомляє Conversation.

За словами дослідників, екскременти людини на 75 % складаються з води і величезної різноманітності живих мікроорганізмів.

Решта 25 % фекалій містять тверді речовини, які в основному органічнi матеріали.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

І лише крихітна частина екскрементів складається з неорганічного матеріалу: фосфату кальцію і заліза, а також сухих компонентів травних соків.

Рівень вмісту води залежить в того, скільки ви споживаєте клітковини і білкової їжі. Чим рідше вони зустрічаються у вашому раціоні, тим менший вміст води у випорожненнях.

Зараз гастроентеролог Вінсент Хо (Vincent Ho) з Університету Західного Сіднея докладно розповість про те, що міститься в людських фекаліях:

Бактерії, віруси, гриби

В одному грамі рідкого супу можна виявити близько 100 мільярдів бактерій. Половина з них мертві. Різні типи бактерій можуть впливати на те, яким буде стілець — рідким або твердим.

Віруси були менш вивчені, ніж бактерії, як компоненти кишкової мікробіоти. За оцінками, в грамі рідкого калу міститься від 100 мільйонів до 1 мільярда вірусів.

Їх популяція може значно зрости при наявності захворювання в організмі: наприклад більше трильйона вірусів міститься у грамі калу хворого норовисной інфекцією.

Археї — це бактерії, які можуть жити в самих екстремальних умовах: гарячі джерела, підводні глибини або кислотні води. Відомо, що археї, що виробляють метан, живуть у кишечнику людини і становлять близько 10 відсотків нечутливих до кисню мікробів.

Одноклітинні гриби (дріжджі) присутні в кишечнику близько 70% здорових дорослих. Вони зустрічаються в передбачуваних концентраціях до мільйона мікроорганізмів на грам вологих фекалій, але складають лише невелику частку (0,03 відсотка) всіх мікробів.

Інші органічні речовини

Деякі з органічних матеріалів включають вуглеводи або будь-які інші неперетравлені рослинні речовини, білки і жири.

У фекаліях міститься мало вуглеводів, так як більша частина перетравлюється в організмі. Однак неперетравлені кількості залишаються в якості харчових волокон.

Відсутність жиру в раціоні не скасовує, що деякі фекалії можуть утримувати його у вигляді коротколанцюгових жирних кислот від бактерій, коли вони ферментують продукти.

Пластикові частинки

Недавнє дослідження показало, що мікроскопічні пластикові частинки можуть зустрічатися в наших фекаліях, коли ми п'ємо з пластикових пляшок або їмо продукти, які були обгорнуті пластиком.

Нагадаємо, исследователи з Університету Індіани виявили високі рівні раніше невідомого забруднюючої речовини.

Як повідомляв портал "Знай.uа" симптоматика залежить від застуди микробиомав нашому носі.

Також "Знай.uа" писав, що вживання харчових волокон дозволяє зменшити ймовірність розвитку запальних процесів в організмі.